Pacijenti koje liječe liječnici ovog spola imaju bolje stope preživljavanja!

bolnički pacijenti koje liječe liječnice mogu doživjeti bolje stope preživljavanja

Nedavna studija sugerira da bolnički pacijenti koje liječe liječnice mogu doživjeti bolje stope preživljavanja i smanjenu vjerojatnost ozbiljnih komplikacija koje zahtijevaju ponovni prijem u bolnicu.

Istraživači su analizirali podatke približno 777.000 pojedinaca pokrivenih Medicareom (programom zdravstvenog osiguranja) koji su bili hospitalizirani između 2016. i 2019., a o svima su se brinuli bolničari specijalizirani za oporavak nakon bolesti i ozljeda.

Nalazi, objavljeni u Annals of Internal Medicine, otkrili su da su i pacijenti i pacijentice pokazali bolje stope preživljavanja i niže stope ponovnog prijema unutar 30 dana kada su ih liječile liječnice.

Iako studija nije imala za cilj definitivno utvrditi zašto liječnice mogu ponuditi bolju skrb, dr. Yusuke Tsugawa, autor, teoretizira da bi razlike u stilovima medicinske prakse, potencijalno uključujući pridržavanje kliničkih smjernica i komunikacijskih vještina, mogle pridonijeti.

Niža stopa smrtnosti

Pacijentice pod nadzorom liječnica pokazale su stopu smrtnosti od 8,15 % u usporedbi s 8,38 % pod liječnicima, što je statistički značajna razlika. Muški pacijenti također su imali bolje stope preživljenja pod ženskim liječnicima, iako je varijanca bila premala da bi se isključila mogućnost.

Slično tome, pacijentice su imale niže stope ponovnog prijema kada su ih liječile liječnice, što ukazuje na potencijalnu korelaciju između spola liječnika i ishoda pacijenata.

Međutim, studija ne zagovara odabir liječnika isključivo na temelju spola jer postoje individualne varijacije među liječnicima istog spola. Dr. Tsugawa naglašava važnost razmatranja više čimbenika kao što su kliničko iskustvo, prethodne interakcije i komunikacijske vještine pri odabiru liječnika.

ženski liječnik
FOTO: Shutterstock

Empatija i slušanje igraju ključnu ulogu

Dr. Patricia Davidson, stručnjakinja koja nije uključena u studiju, za Everyday Health je naglasila da rodno uvjetovane uloge njegovatelja mogu utjecati na način na koji liječnici komuniciraju s pacijentima, sugerirajući da bi naglašavanje vještina poput empatije i slušanja u medicinskom obrazovanju moglo ublažiti te razlike.

Sve u svemu, studija naglašava utjecaj interpersonalnih vještina liječnika na ishode pacijenata. Dr. Krisda Chaiyachati, još jedan stručnjak koji nije povezan sa studijom, sugerira da bi pažljivo slušanje i angažman pacijenta mogli biti kritični čimbenici koji utječu na preživljavanje pacijenata, potencijalno ukazujući na inherentnu karakteristiku koja prevladava među liječnicama.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Miyawaki, A. i sur. (2024). Comparison of Hospital Mortality and Readmission Rates by Physician and Patient Sex. Ann. Intern. Med., 10.7326: 3123–3163.
  2. Rapaport, L. (2024). Hospital Deaths and Complication Rates Are Lower With Female Doctors. Everyday Health.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu