Od kiše se može razboljeti? Ovo se uvjerenje prenosi generacijama, a evo imaju li naši stari pravo

Svima je poznato uvriježeno mišljenje da dugo stajanje na kiši može dovesti do bolesti

Dok neki kišu povezuju s osjećajima svježine, obnove i rasta, mnogi na kišu gledaju kao nešto nepoželjno, a u nekim slučajevima čak i opasno po zdravlje. Svima je poznato uvriježeno mišljenje da dugo stajanje na kiši može dovesti do bolesti. Ova se predodžba prenosi generacijama i vjerojatno ste je puno puta čuli od svojih roditelja, ali ima li istine u tome?

U nastavku otkrivamo znanost koja stoji iza toga možete li se doista razboljeti od kiše ili ne.

Suprotno mitu, stajanje na kiši ne uzrokuje izravno bolest
FOTO: Shutterstock

Porijeklo mita

Uvjerenje da se od kiše možete razboljeti vjerojatno proizlazi iz povijesnih opažanja ljudi koji su se razboljeli nakon što su bili izloženi vlažnim i hladnim uvjetima. Ova povezanost dovela je do vjerovanja da je sama kiša krivac. Međutim, moderna znanost nudi nijansiranije razumijevanje načina zaraze bolestima.

Suprotno mitu, stajanje na kiši ne uzrokuje izravno bolest.

Zapravo, sama kišnica općenito je čista i ne predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje. Ključni faktor u određivanju hoćete li se razboljeti od izloženosti kiši je imunološki sustav vašeg tijela.

Kada smo izloženi hladnim i vlažnim uvjetima, naš imunološki sustav može privremeno oslabiti. To nije zbog same kiše, već zbog reakcije tijela na pad temperature. Hladno vrijeme može dovesti do suženja krvnih žila, što može smanjiti protok krvi i oslabiti sposobnost imunološkog sustava da učinkovito odgovori na patogene.

Međutim, važno je napomenuti da dugo stajanje na kiši ne dovodi automatski do bolesti. Vjerojatnost da se razbolite ovisi o različitim čimbenicima uključujući trajanje izloženosti, temperaturu i cjelokupno zdravlje pojedinca.

U nekim slučajevima kišnica može nositi zagađivače, bakterije ili viruse
FOTO: Shutterstock

Kiša i prijenos patogena

Iako je sama kišnica općenito čista, može postati kontaminirana kada dođe u dodir s površinama poput krovova, lišća i tla. U nekim slučajevima kišnica može nositi zagađivače, bakterije ili viruse. Zbog toga općenito nije preporučljivo piti netretiranu kišnicu, osobito u urbanim područjima.

Ako je kišnica kontaminirana, potencijalno može dovesti do bolesti ako se proguta ili ako dođe u kontakt s otvorenim ranama ili sluznicama. Međutim, kraći boravak vani na kiši bez gutanja vode vjerojatno neće dovesti do bolesti.

produljena izloženost vlažnim i hladnim uvjetima može privremeno oslabiti imunološki sustav
FOTO: Shutterstock

Na što trebamo pripaziti?

Kako bi se potencijalni rizici povezani s izlaganjem kiši sveli na najmanju moguću mjeru, preporučljivo je poduzeti praktične mjere opreza. To uključuje sljedeće:

  • odijevajte se prikladno – nošenje odjeće prikladne vremenskim prilikama, uključujući vodootpornu odjeću, može vam pomoći da ostanete suhi i topli; također je poželjno da zaštitite glavu kišobranom ili kapuljačom
  • brzo se osušite – nakon što ste bili na kiši, važno je presvući se u suhu odjeću što je prije moguće; to pomaže u sprječavanju dugotrajnog izlaganja hladnim i vlažnim uvjetima
  • jačajte imunitet – održavanje zdravog načina života s uravnoteženom prehranom, redovitom tjelovježbom i adekvatnim spavanjem može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sustava.

Dakle, vjerovanje da se od kiše možete razboljeti uglavnom je mit. Kišnica sama po sebi nije štetna, ali produljena izloženost vlažnim i hladnim uvjetima može privremeno oslabiti imunološki sustav. Važno je upamtiti da ključ očuvanja zdravlja po vlažnom vremenu leži u održavanju snažnog imunološkog sustava i poduzimanju praktičnih mjera opreza kako biste ostali suhi i topli.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o tome kako ublažiti prehladu i gripu u našem vodiču

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu