Nošenje visokih potpetica vas možda postaruje

stikle

Nitko nikada nije rekao da je obuća s visokom petom udobna. No, nova studija sa Sveučilišta Stanford otkriva da vas one mogu učiniti 20 godina starijima.

Istraživači su promatrali kako zdrave žene hodaju dok nose cipele s različitom visinom pete: prvo u ravnim tenisicama, pa u potpeticama od 4 centimetra i na kraju u štiklama od 8.2 centimetra. Svaka žena je također trebala hodati sa i bez teškog prsluka koji je iznosio 20 posto njene tjelesne težine. Istraživači su pratili rad koljena, u hodu i dok stoje na mjestu.

Rezultati studije, koja je objavljena u časopisu Journal of Orthopaedic Research, su prilično zastrašujući za sve ljubiteljice visokih peta.

Prilikom hoda u štiklama, koljena su više savijena kada noge dodirnu tlo. To stavlja puno pritiska na koljena, a na sličan način hodaju starije žene ili žene koje imaju artritis. I to se pogoršava ako imate višak kilograma jer se stavlja dodatni pritisak na zglobove.

Visoke pete, pogotovo kada su u kombinaciji s povećanom težinom, mogu doprinijeti povećanom riziku od osteoartritisa kod žena” rekli su autori studije. Dakle, nemojte nositi visoke potpetice svaki dan, vaša koljena će vam kasnije biti zahvalna.

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Nošenje visokih potpetica vas možda postaruje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.