Niske razine vitamina B9 povezane s rizikom od razvoja demencije

Niske razine vitamina B9 povezane s rizikom od razvoja demencije

Veći rizik od razvoja demencije uočen je u starijih osoba s niskom razinom vitamina B9, pokazalo je istraživanje. Niske razine ovog vitamina, poznatijeg kao folat povezane su i s prijevremenom smrti.

Stručnjaci iz SAD-a i Izraela kazali su da bi razinu folata kod starijih osoba trebalo rutinski pratiti i, ako je potrebno, nadoknaditi manjak.

Folati pomažu tijelu u proizvodnji zdravih eritrocita, a može ih se pronaći u nekim namirnicama. 

Petogodišnje istraživanje upozorava na opasnost manjka folata
FOTO: Shutterstock

Petogodišnje istraživanje upozorava na opasnost manjka folata

Istraživanje objavljeno u časopisu Evidence based mental health provedeno je u Izraelu na više od 27.000 ljudi, u dobi od 60 do 75 godina

Iz skupine ispitanika nitko nije imao dijagnozu demencije prije početka studije, a dali su uzorke kako bi se utvrdilo imaju li manjak folata.

Njihovo stanje pratilo se od siječnja 2013. do listopada 2017. godine da bi se ustanovilo hoće li se u njih razviti demencija. Manjak folata uočen je u 3.418 ispitanika.

Istraživači su otkrili da je manjak folata povezan sa značajno povećanim rizikom od demencije i smrti općenito.

U osoba s manjkom folata zamijećen je nešto više od 1,5 puta puta veći rizik od razvoja demencije i triput veći rizik od smrti tijekom razdoblja praćenja.

Autori istraživanja su napisali:

Koncentracije folata mogu funkcionirati kao biomarker za modificiranje rizika od demencije i smrtnosti u starijoj dobi. Implikacije za javnozdravstvenu politiku uključuju nadzor koncentracije folata kod starijih, uvođenje preventivnih mjera kao dio implementirane terapeutske strategije i redovito praćenje kliničkih ishoda pacijenta.
Suplementi se ne smiju olako uzimati
FOTO: Shutterstock

Suplementi se ne smiju olako uzimati

Trudnim ženama otprije se preporučuje uzimanje sintetskog folata u obliku folne kiseline. Time se pospješuje razvoj djetetova mozga, lubanje i leđne moždine kako bi se izbjegli defekti neuralne cijevi, kao što je spina bifida.

Novo istraživanje pokazuje da bi ova politika mogla imati i druge dobrobiti. Većina odraslih i djece može uzimati folnu kiselinu, ali ona nije za svakoga.

Ljudima s određenim stanjima, poput onih s rakom, manjkom B12 vitamina, podvrgnutih dijalizi bubrega i pacijenata s ugrađenim stentom, prije uzimanja suplemenata preporučuje se savjetovanje s liječnikom.

Pročitajte članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA).

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu