Neurofibromatoza – uzroci, simptomi i liječenje

Neurofibromatoza - slika

Neurofibromatoza je genetski poremećaj koji ometa rast stanica, uzrokujući da se u koži i drugim dijelovima tijela (mozak, leđna moždina, živci) pojavljuje mnogo mekih, mesnatih tvorbi nenormalnog živčanog (nervnog) tkiva – neurofibromi. Neurofibromatoza se obično dijagnosticira u djetinjstvu ili ranoj odrasloj dobi.

Dijagnoza neurofibromatoze se postavlja klinički. Većina pacijenata simptome niti ne osjeti, te se bolest otkrije tijekom rutinskog pregleda kada liječnik otkrije grudice ispod kože u blizini živaca.

Od detaljnijih pretraga se većinom koriste magnetska rezonanca i kompjuterska tomografija. Ne postoji nekakav specifičan oblik liječenja, a tumori se mogu ukloniti kirurškim putem. 

Ovi tumori su obično nekancerozni (benigni), ali u nekim slučajevima ipak postanu kancerogeni (maligni). Osobe s neurofibromatozom često doživljavaju samo blage simptome.

Učinci neurofibromatoze se kreću u rasponu od gubitka sluha, vida, jakih bolova, smanjene sposobnosti učenja, komplikacija sa srcem i krvnim žilama pa sve do teškog invaliditeta zbog kompresije živaca od strane tumora.

Što su neurofibromi?

Neurofibromi su dobroćudni tumori koji su građeni od Schwannovih stanica i fibroblasta. Periferni neurofibromi se mogu razviti na bilo kojem mjestu uzduž perifernih živaca. Većina se pojavljuje tijekom adolescencije.

 • Kožni neurofibromi su mekani i mesnati.
 • Potkožni neurofibromi su čvrsti i čvorasti.
 • Nodularni pleksiformni neurofibromi mogu zahvatiti korjenove spinalnih živaca. Ova vrsta neurofibroma može podleći zloćudnoj pretvorbi. 
 • Difuzni pleksiformni neurofibromi mogu dovesti do nakaznosti distalno od neuroma. 

Uzroci neurofibromatoze

Neurofibromatoza je uzrokovana genetskim defektom odnosno mutacijom koju je roditelj prenio na dijete ili se pak javlja spontano, začećem. Svaki oblik neurofibromatoze jest uzrok mutacije različitih gena.

Prema načinu kliničkog ispoljavanja i nasljeđivanja, razlikuju se tri oblika bolesti. Mi ćemo u tekstu govoriti od dva najučestalija.

Neurofibromatoza tip 1 – periferna ili Von Recklinghausenova

Ovo je najčešći tip neurofibromatoze. Gen za NF1 se nalazi na 17. kromosomu. Normalno, taj gen proizvodi protein zvan neurofibromin, kojeg ima mnogo u živčanom sustavu i pomaže regulirati rast stanica.

Mutacija gena NF1 uzrokuje gubitak neurofibromina, koji omogućuje stanicama da rastu nekontrolirano.

Neurofibromatoza tip 1 – slike

Budući da ste nam slali upit za neurofibromatoza tip 1 slike, odlučili smo u članku objaviti nekoliko kako biste lakše mogli raspoznati izgled mrlja koje mogu biti prvi znak ovog oboljenja.

neurofibromatoza tip 1

Kako bi se neurofibromatoza tip 1 dijagnosticirala potrebno je ”ispuniti” nekoliko kriterija:

 • 6 ili više kožnih mrlja koje su boje bijele kave,
 • 2 neurofibroma bilo kojeg tipa ili jedan pleksiformni neurofibrom,
 • optički gliom (dobroćudni tumor) koji može uzrokovati progresivnu sljepoću,
 • 2 ili više Lischovih nodula šarenice oka,
 • pozitivna obiteljska anamneza,
 • različite koštane promjene.
neurofibromatoza slika

Neurofibromatoza tip 2 (NF2)

Sličan problem javlja se s NF2. Gen NF2 je smješten na 22. kromosomu. Mutacija tog gena također vodi nekontroliranom rastu stanica.

Švanomatoza je najmanje učestao oblik neurofibromatoze, a povezan je s mutacijom gena SMARCB1 smješten na 22. kromosomu.

Pojava ovog oblika može biti naslijeđena ili nastala tijekom začeća, ali uzroci još nisu sasvim poznati.

Simptomi neurofibromatoze

Budući da postoje tri različite vrste neurofibromatoze, tako svaka nosi sa sobom različite znakove i simptome. Neurofibromi mogu zahvatiti bilo koji živac u tijelu

Simptomi neurofibromatoze 1 (NF1)

Neurofibromatoza 1 (NF1)  obično se pojavljuje u djetinjstvu. Znakovi i simptomi uključuju:

 • Svjetlo smeđe mrlje na koži – ove bezopasne mrlje, koje nazivaju i mrljama bijele kave, česte su kod mnogih ljudi. Ako imate više od šest takvih mrlja na tijelu, to je prvi od pokazatelja da imate neurofibromatozu. Takve mrlje obično su prisutne od samog rođenja ili se pojave tijekom prvih godina života. One nisu ozbiljne, mogu predstavljati samo kozmetičke smetnje.
 • Pjegavost pazuha ili prepona – obično se pojavljuje u dobi od 4 ili 5 godina.
 • Neurofibromi – benigni tumori koji se mogu nalaziti bilo gdje u tijelu. Mnogi ljudi imaju tumore u koži ili ispod kože, ali neurofibrom također može rasti i unutar tijela.
 • Optički gliomi – tumori očnih živaca koji mogu zahvatiti bilo koji njegov dio, od mrežnice do vidnog centra u mozgu.
 • Deformacije kostiju – nepravilnosti u načinu rasta kosti i nedostatak gustoće kostiju može izazvati njihovu deformaciju, poput skolioze ili probleme s potkoljenicama.
 • Poteškoće u učenju – pogoršana sposobnost razmišljanja česta je kod djece, ali je obično blaga.
 • Veća veličina glave od prosječne – djeca s NF1 imaju veću glavu od prosječne zbog velikog volumena mozga, ali je još nepoznato je li to povezano s kognitivnim poremećajima.
 • Nizak rast – djeca s NF1 često su niža od prosjeka.

Simptomi neurofibromatoze 2 (NF2)

Neurofibromatoza 2 (NF2) je mnogo rjeđa nego NF1. Znakovi i simptomi NF2 u pravilu su povezani razvojem multiplih tumora središnjeg i perifernog živčanog sustava te očnih promjena.

Najčešće je riječ o razvoju vestibularnog švanoma koji uzrokuje posljedičan gubitak sluha. Također, može rasti i u drugim dijelovima tijela, uključujući lubanju.

Simptomi su:

 • postupan gubitak sluha,
 • zujanje u ušima,
 • loša ravnoteža,
 • utrnulost i slabost u rukama i nogama,
 • opuštenost lica,
 • bol i poteškoće s vidom.

Švanomatoza je rijedak oblik, tek nedavno priznat. Rijetko se javlja kod osoba prije 20-ih i 30-ih godina. Uzrokuje bolne tumore koji se razvijaju na lubanji, kralježnici i perifernim živcima (ali ne na onima odgovornim za sluh i ravnotežu).

Uglavnom uzrokuje kronične boli, koje se mogu pojaviti bilo gdje u tijelu.

Ako primijetite znakove ili simptome neurofibromatoze kod sebe ili svog djeteta, posjetite liječnika. Tumori povezani neurofibromatozom često su benigni i rastu sporo.

Neurofibromatoza kod djece

Budući da se radi o nasljednom poremećaju, kada osoba koja s tim poremećajem planira roditeljstvo, preporučuje se genetičko savjetovanje.

Neurofibromi se mogu pojaviti na koži, mozgu, leđnoj moždini i drugim organima. Neurofibromi se u pravilu počinju pojavljivati u djetinjstvu, odnosno tijekom puberteta

Prvi znakovi pojave neurofibroma su pigmentirane površine. One većinom nisu praćene bolovima ili svrbežom. Pigmentirane točke se mogu javiti na bilo kojem dijelu tijela. 

Većina neurofibroma je blage prirode, bolje rečeno – svega njih 5% je podložno malignoj degeneraciji. Većina fibroma s vremenom raste te može narušiti funkcioniranje nekih unutarnjih organa.

Ovaj poremećaj može biti praćen i abnormalnostima koštanog tkiva. Bolest se jednako često pojavljuje i kod muške i kod ženske djece.

Neurofibromatoza kod djece je vidljiva već od prvih dana života. U adolescenciji se mogu primijetiti tumori različite veličine i oblika. 

Liječenje neurofibromatoze

Neurofibromatoza se ne može izliječiti, ali liječnici će pratiti bolesnikovo stanje i ublažavati simptome, pokušavajući spriječiti daljnje komplikacije.

Odgovarajuće liječenje treba početi što je ranije moguće. Općenito, što liječenje počne ranije, veće su šanse za bolji ishod.

Ako imate dijete koje boluje od neurofibromatoze, liječnik će vam vjerojatno preporučiti godišnje kontrole kako bi pregledao djetetovu kožu i ustanovio postoje li novonastale promjene.

Također, provjerit će djetetov tlak, ali i rast i razvoj te opseg glave. Nadalje, liječnik će provjeriti postoje li bilo kakve abnormalnosti kostiju te će obaviti kompletan pregled očiju.

Kada dijete dosegne odraslu dob, učestalost praćenja bolesti i samih kontrola može se prilagoditi. Odrasle osobe s blagim simptomima neće trebati jednako česte kontrole kao osobe s izraženijim simptomima i težim komplikacijama.

Ako bolujete od švanomatoze, tada će vam liječnik propisati lijekove kojima ćete moći kontrolirati bol koju ona uzrokuje.

Ako se tumor širi i nalazi se u blizini tkiva ili organa pa predstavlja opasnost da će ih oštetiti – morat ćete se podvrgnuti kirurškom liječenju. Kirurg će vam odstraniti dio tumora ili cijeli tumor, a cilj operacije jest i ublažavanje simptoma neurofibromatoze.

Maligni tumori i druge vrste raka povezane s neurofibromatozom liječe se kombinacijama standardnih terapija za liječenje raka, poput operacija, kemoterapija i terapija zračenjem.

Međutim, rano prepoznavanje zloćudnih tumora i rano liječenje najvažniji su čimbenici koji utječu na dobar ishod samog liječenja.

Neurofibromatoza – doktori

Tim liječnika koji je potreban za liječenje neurofibromatoze ovisi o simptomima koji se manifestiraju. Proces neurofibromatoze najčešće prate liječnik obiteljske medicine, dermatolog, neurolog, neurolog epileptolog te po potrebi ostali stručnjaci. 

neurofibromatoza iskustva

Neurofibromatoza – (forum) iskustva

Ako Vas zanimaju tuđa iskustva povezana s neurofibromatozom, može biti korisno pročitati što kažu osobe na forumima.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.45 / 5   11

Foto: Unsplash

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: neurofibromatosis na hrvatski, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu