Svaki četvrti mladi liječnik pati od depresije

mladi lijecnici depresija

Jedan od četiri liječnika u ranim fazama karijere, za vrijeme staža ili specijalizacije, pokazuje znakove depresije. To je sažetak analize 54 znanstvena rada objavljena na tu temu u zadnjih 50 godina (od 1963.) u kojima je obrađeno 17.500 mladih liječnika, a publiciran je u novom broju časopisa Journal of American Medical Association.

Tijekom pet desetljeća istraživanja, primijećen je mali, ali značajan porast stope depresije.

Kao mogući uzroci depresije navode se dugotrajno učenje koje je prethodilo početku karijere, sati i sati prekovremenog rada, nizak rang u hijerarhiji unutar medicinskog tima te visoka razina odgovornosti za život i zdravlje pacijenata.

Depresija

Postotak depresivnih mladih liječnika je u raznim ispitivanjima varirao od 20 do 43 posto, a srednja vrijednost objedinjenih radova iznosila je 29 posto (4,969 osoba od ukupno 17.560 ispitanika)

Nije nam poznato je li slično istraživanje provedeno među mladim liječnicima u Hrvatskoj. Sasvim sigurno, kada bi se spomenutim kategorijama liječnika na početku karijere pridodali nezaposleni mladi liječnici i oni koji bezuspješno pokušavaju dobiti specijalizaciju, postotak depresivnih bi mogao biti znatno veći.

Članak uređen:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Svaki četvrti mladi liječnik pati od depresije

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.