Što je flow? Psihologinja otkriva kako ga postići

Danas je teže doći do njega

Flow je mentalno stanje potpune obuzetosti nekom aktivnošću u kojoj je pojedinac intenzivno fokusiran, ima osjećaj potpune kontrole nad onim što radi (kao da se neće dogoditi ništa što će ga prekinuti ili omesti), gubi pojam o vremenu (vrijeme kao da proleti) te se u potpunosti spaja s izazovom koji ga obuzima, ali je svjestan da ga može savladati.

Flow (prijevod s engleskog jezika u doslovnom smislu znači “protok, teći, protjecati“) se može opisati i kao stanje potpune zanesenosti aktivnošću, a prvi ga je opisao Mihaly Csikszentmihalyi, jedan od utemeljitelja pozitivne psihologije.

Što je flow?

Flow se definira kao mentalno stanje potpune fokusiranosti i visoke koncentracije na zadatak popraćeno zadovoljstvom i ugodom zbog očaravajuće obuzetosti i uronjenosti u aktivnost koja se izvodi.

Utemeljitelj teorije flowa, Csikszentmihalyi, smatrao je da je flow stanje najviše točke intrinzične motivacije u kojoj se potpuno predajemo trenutku, gubimo svijest o sebi iokolinskim promatračima, a vrijeme kao da nam proleti.

Csikszentmihalyi opisuje osam karakteristika flowa:

  • potpuna fokusiranost i visoka koncentracija na zadatak
  • jasnoća ciljeva i onog što želimo postići
  • transformacija vremena i gubitak svijesti o njegovom protoku
  • ravnoteža između izazova i sposobnosti potrebnih za ostvarenje cilja
  • gubitak svijesti o sebi i vlastitom egu te o drugima
  • osjećaj kontrole nad onim što se radi
  • osjećaj zadovoljstva i prisutnosti u trenutku.
Neuropsihologija flowa
FOTO: Shutterstock

U nedavnoj studiji koja je istraživala povezanost između flowa i osobina ličnosti istraživači su pronašli negativnu povezanost između flowa i neuroticizma te pozitivnu povezanost između flowa i savjesnosti.

Drugim riječima, možemo pretpostaviti da su neurotični pojedinci skloniji anksioznim i samokritičnim mislima, što su ujedno stanja koja narušavaju stanje flowa. Nasuprot tome, savjesni pojedinci vjerojatnije ulaze u izazovne zadatke te provode više vremena pokušavajući ih savladati, što je važna karakteristika postizanja flowa.

Neuropsihologija flowa

Stanje flowa nije se toliko istraživalo iz neuropsihološke perspektive, ali postoje neke studije koje su pronašle zanimljive podatke.

Naime, pokazalo se da je stanje flowa povezano sa smanjenom aktivnošću u prefrontalnom korteksu, odnosno području mozga odgovornom za više kognitivne funkcije kao što su planiranje i predviđanje posljedica, racionalno i logičko rasuđivanje, vremenska integracija, radno pamćenje i samorefleksija. U pitanju je područje mozga koje je odgovorno za naše svjesno, racionalno i eksplicitno stanje uma.

Smanjena aktivnost prefrontalnog korteksa (prolazna hipofrontalnost) smatra se privremenom deaktivacijom prefrontralnog područja, što može rezultirati osjećajima iskrivljenja vremena, gubitka samosvijesti i prigušenog unutarnjeg kritičara. To nam omogućuje da dopustimo ostalim brojnim područjima mozga slobodno komuniciranje i kreativne procese.

Također se pokazalo da je stanje flowa povezano s dopaminskim sustavom nagrađivanja u mozgu, zbog čega se tijekom obavljanja određene aktivnosti, u kojoj su izražene znatiželja, intrinzična motivacija i fokusiranost, aktivira osjećaj primanja nagrade te u konačnici zadovoljstvo i ugodno raspoloženje.

Kako postići flow u svakodnevnom životu?

Čini se da je u današnjem modernom svijetu tehnologije puno teže postići flow nego prije. Važno je naglasiti da se flow ne može doživjeti ako su prisutne određene distrakcije koje ometaju iskustvo u kojem se osoba nalazi.

Drugim riječima, da bismo mogli doživjeti flow, moramo eliminirati i odmaknuti od sebe sve ono što nam oduzima pažnju, a to je posebno teško u brzom svijetu mobilnih telefona i stalnih glasnih obavijesti.

Stoga bi prvi korak bio isključivanje pametnog telefona i ostalih digitalnih aparata kako bi se mogao osigurati ambijent za postizanje flowa. Pritom je važna ravnoteža između percipiranih izazova i vlastitih sposobnosti u određenoj aktivnosti.

Kako postići flow
FOTO: Shutterstock

Ako smatramo da smo dovoljno sposobni izvesti određenu aktivnost, ali nam je ujedno i izazovna i budi našu znatiželju, vjerojatnije je da će se aktivirati flow. S druge strane, ako je izazov veći od naših sposobnosti – javit će se tjeskoba i stres, a ako je razina sposobnosti veća od izazova koju aktivnost nudi – postat će nam dosadno i monotono.

Izbalansirati i pronaći najbolji omjer jednog i drugog je zaista pravo umijeće koje se može postići samo redovitim pokušajima.

Iskustvo flowa blagotvorno je iskustvo kreativnosti i produktivnosti koje osobu ispunjava pozitivnim emocijama i ugodnim raspoloženjem. Flow je ključan aspekt razvoja samoaktualizacije, odnosno potpunog ostvarenja vlastitih potencijala kod pojedinca.

S obzirom na to da je povezan s intrinzičnom motivacijom, flow je zanimljiv fenomen koji nam se uvijek vraća – što ga više prakticiramo, to je vjerojatnije da će se češće događati te da ćemo redovito doživljavati iskustva koja nam pomažu postići ispunjen, angažiran i sretan život.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Cherry, K. (2023). How to Achieve a State of Flow? Verywell Mind.
  2. Csikszentmihalyi, M. (2014). Flow. Flow and the foundations of positive psychology: The collected works of Mihaly Csikszentmihalyi. Springer: Dordrecht, Heidelberg, New York, London.
  3. Csikszentmihalyi, M. (2002). Flow: The psychology of happiness: The classic work on how to achieve happiness. Rider: London.

Ocijenite članak

2 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu