Pod velikim ste stresom? Sve što trebate je – nazvati mamu

Razgovor s mamom nakon stresa

Imali ste težak dan na poslu, prolili ste kavu, izgubili ključeve ili zaboravili platiti račun. Kad životni stresovi rastu, ponekad samo trebate nazvati svoju mamu.

Vjerojatno ste čuli kako vaša mama govori koliko uživa čuti vaš glas. Da je po njezinom, vjerojatno biste razgovarali s njom svaki dan. Istraživanje sa Sveučilišta Wisconsin-Madison sugerira da biste zapravo najviše koristi mogli imati od slušanja majčinog glasa.

Istraživači su željeli otkriti jesu li određene vrste komunikacije s mamom učinkovitije od drugih. Usporedili su tri metode komunikacije (osobno, telefonom ili izravnom porukom), kako bi vidjeli koja je najkorisnija i istražili jedinstvenu vrijednost majčinog glasa.

Razgovor s mamom nakon stresa

U istraživanju je sudjelovalo 68 djevojčica 7,5 – 12 godina, koje su se suočile sa stresnom situacijom u kojoj su morale rješavati matematičke i verbalne zadatke 15 minuta pred publikom.

Nakon toga djevojčice su nasumično raspoređene u jednu od četiri grupe na dodatnih 15 minuta:

  • čekaju same bez kontakta s mamom
  • razgovaraju sa svojim mamama osobno
  • razgovaraju sa svojim mamama telefonski
  • komuniciraju sa svojim majkama putem izravnih poruka.

Istraživači su zatim izmjerili razinu kortizola u slini djevojčica (hormona stresa) i oksitocina u mokraći (hormona povezanog s povezivanjem, povjerenjem i empatijom).

Razgovor je bolji od slanja poruka
FOTO: Shutterstock

Razgovor je bolji od slanja poruka

Koja je skupina imala najviše koristi? Djevojčice koje su razgovarale sa svojim mamama, bilo osobno ili telefonom, imale su višu razinu oksitocina (pozitivan ishod) u usporedbi s onima koje su komunicirale putem instant poruka ili nisu imale kontakt.

Nije bilo razlike u razinama oksitocina između osobnih i telefonskih grupa, što sugerira da je ključna prednost u tome što se čuje mamin glas.

Djevojke koje su slale poruke svojim mamama imale su razinu kortizola u slini sličnu onima koje nisu imale nikakav kontakt. Dakle, kada je riječ o smanjenju stresa, slanje poruka nije bolje nego uopće ne komunicirati.

Baš kao i nalazi oksitocina, djevojke koje su razgovarale sa svojim mamama osobno ili telefonom pokazale su najbolju reakciju na stres – imale su niže razine stresa.

Ukratko, ova studija pokazuje da samo komuniciranje s mamom nije dovoljno. Poruke jednostavno ne pomažu. Čuti mamin glas ima jedinstven umirujući učinak. Dakle, sljedeći put kada budete preopterećeni školom, poslom, obitelji, prijateljima ili životom, nazovite svoju mamu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Lewandowski, G. W. (2024). Two Key Reasons Why You Should Call Your MomPsychology Today.
  2. Seltzer, L. J. i sur. (2012). Instant messages vs. speech: hormones and why we still need to hear each other. Evol. Hum. Behav., 33(1): 42–45. 

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu