Ovi zdravstveni problemi povezani su sa znatno većim rizikom od samoubojstva

Ljudi s lošijim vidom skloniji su suicidu

Iza suicidalnih ideja stoje razni čimbenici koji pridonose duboko ukorijenjenom osjećaju očaja. Nedavna opsežna studija, objavljena u JAMA Network Open, naglašava značajnu korelaciju između teškog oštećenja vida i pojačanih suicidalnih misli, više nego udvostručujući rizik kod pogođenih pojedinaca.

Veza između oštećenja vida i mentalnog zdravlja možda neće biti odmah vidljiva. Međutim, problemi s vidom mogu potencijalno pogoršati osjećaj izoliranosti, ovisnosti i osjećaj tereta prema drugima, što utječe na mentalno blagostanje.

Utjecaj vida na mentalno zdravlje postaje očit kroz nalaze koji pokazuju da osobe sa značajnim oštećenjima vida često doživljavaju kompromitiranu kvalitetu života, smanjenu društvenu interakciju, ograničenu autonomiju, financijski napor i povišene razine depresije.

Istraživanje na 5,6 milijuna sudionika

Anketa provedena diljem SAD-a naglašava percipiranu važnost zdravlja očiju za cjelokupnu dobrobit, a sljepoća je rangirana kao jedan od najtežih zdravstvenih ishoda.

Analizirajući podatke 31 prethodne studije koja je uključivala 5,6 milijuna sudionika, istraživači u Koreji identificirali su značajnu povezanost između oštećenja vida i suicidalnih tendencija.

provjera vida
FOTO: Shutterstock

Utvrđeno je da su oni s problemima vida, uključujući sljepoću, djelomičnu sljepoću, glaukom ili značajne poteškoće čak i s korektivnim mjerama, znatno skloniji suicidalnim mislima, ponašanju i, tragično, samoubojstvu.

Studija posebno naglašava povećani rizik među adolescentima koji se suočavaju s problemima vida, ranjivom skupinom koja se već bori sa značajnim stopama suicidalnih ideja.

Rana dijagnoza oštećenja vida tijekom adolescencije može imati duboke i trajne posljedice, zahtijevajući povećanu pažnju i podršku liječnika.

Poziva se na oprez

Iako studija naglašava hitnu potrebu za daljnjim istraživanjem, posebno s naglaskom na adolescente, također ističe važnost integriranja provjera rizika od samoubojstva u medicinsku skrb za mlade s oštećenjem vida. Razumijevanje međudjelovanja između oštećenja vida i drugih čimbenika kao što su depresija i poremećaji svakodnevnog života presudno je u razvoju učinkovitih strategija intervencije.

Zaključno, poziva se kliničare da ostanu oprezni u pogledu povećanog rizika od samoubojstva povezanog s oštećenjem vida, osobito među adolescentima, te da po potrebi provedu odgovarajuće preventivne mjere.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Kim, C. Y. i sur. (2024). Visual Impairment and Suicide Risk: A Systematic Review and Meta-Analysis. JAMA Network Open, 7(4): e247026.
  2. Rauf, D. (2024). Severe Vision Problems Linked to Significantly Higher Suicide Risk. Everyday Health.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu