Novi TikTok trend: Roditelji razbijaju jaja po glavi svoje djece! Evo kako na to reagiraju liječnici i koje bi mogle biti posljedice

Hashtag #eggprank na društvenoj mreži TikTok ima više od 670 milijuna pogleda

Hashtag #eggprank na društvenoj mreži TikTok ima više od 670 milijuna pogleda. Viralni prank u kojem roditelji snimaju kako razbijaju jaje o glavu svojih mališana prema nekim stručnjacima mogao bi ostaviti štetne posljedice na djecu.

Roditelji u ovim videozapisima uzimaju sirovo jaje i kažu svojem djetetu da će ga razbiti, no umjesto o tavu ili zdjelu, razbiju ga djetetu po glavi prije nego što ga izliju u tavu ili zdjelu. Reakcije djece na ovaj prank variraju, od plača i ljutnje djeteta do bacanja jaja na roditelja.

Bezazlena spačka ili ozbiljan problem?

Nekoliko medicinskih stručnjaka reklo je za NBC News da, iako ne misle da roditelji u videosnimkama djeluju zlonamjerno, ovaj prank bi mogao imati neželjene kratkoročne učinke, uključujući ozljedu djetetove glave ili širenje klica iz jajeta.

Dr. Meghan Martin, pedijatrijska liječnica hitne medicinske pomoći u Johns Hopkins All Children’s Hospital, koja također ima 1,3 milijuna pratitelja na TikToku, iskazala je nezadovoljstvo i rekla:

Doslovno im tresemo salmonelu po čelu. Malo dijete je teže natjerati da pije tekućinu ako ima pokvaren želudac ili se otruje hranom pa je vjerojatnije da će završiti u bolnici na infuziji.

No, Rebecca Burger-Caplan, klinička direktorica odjela za djecu, adolescente i obitelj u bolnici Mount Sinai u New Yorku, rekla je da jednokratno iskustvo poput šale s jajima vjerojatno neće imati dugoročne posljedice.

Međutim, primijetila je da roditelji mogu imati izbor hoće li pomoći u održavanju djetetovog osjećaja da znaju što mogu očekivati od svojih roditelja.

Amanda Mathers, pedijatrijska radna terapeutkinja, rekla je da je htjela znati koliko je jak bio udarac jajeta pa je pokušala razbiti jedno na vlastitom čelu:

Bilo je teško razbiti to jaje na mojoj glavi i mojoj potpuno razvijenoj lubanji. I skoro sam osjetila šok od suza iza očiju samo pokušavajući zabiti to jaje u svoju glavu.

I Martin i Mathers rekle su da su zabrinute da bi mala djeca mogla naučiti štetna ponašanja zbog šale s jajima. Mathers je dodala:

Mozgovi male djece se razvijaju i oni su poput spužvi pa jednostavno primaju sve što se događa u njihovoj okolini. I pomisliti da oni misle o svojim roditeljima kako im namjerno nanose zlo – to je za mene bilo stvarno šokantno vidjeti.
Sve za poglede na društvenim mrežama
FOTO: Shutterstock

Sve za poglede na društvenim mrežama

Dok je nekima na internetu ovaj prank bio simpatičan i smiješan i tvrde da je sve u dobroj zabavi, mnogi korisnici društvene mreže su rekli da je riječ o graničnom zlostavljanju djece.

Međutim, ono što je posebno zabrinjavajuće, ne samo na TikToku, već i svim društvenim mrežama, je činjenica da roditelji iskorištavaju svoju djecu za popularnost na društvenim mrežama.

Jedan od najgorih utjecaja društvenih medija na roditeljstvo je prekomjerno dijeljenje. Neki roditelji pretjerano dijele bitne informacije o svojoj djeci, što može negativno utjecati na privatnost i sigurnost njihove djece. Pretjerano dijeljenje također može dovesti do neugodnosti i poniženja djece dok rastu. Također, prekomjerno dijeljenje slika i informacija o djetetu može ga izložiti riziku od seksualnih predatora na društvenim mrežama.

Iako se razbijanje jaja o djetetovu glavu čini bezopasnim, izloženost male djece na društvenim mrežama je znatno opasnija od bilo kakvog pranka.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Ilustracija/TikTok

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu