Nova studija: Seksisti imaju drugačiji mozak od ostalih

seksizam

Svi nažalost poznajemo nekoga tko i dalje njeguje zastarjela uvjerenja poput “žene su previše emocionalne da bi bile šefovi” ili “dečki nikad ne plaču.”

Uvijek smo mislili da je ovakvo razmišljanje pitanje karaktera, ali je li možda moguće da je zapravo riječ o drugačijim vezama u mozgu?

Prema autorima nove studije Amygdala and cingulate structure is associated with stereotype on sex-role objavljenje u časopisu Scientific Reports, da, to je moguće!

Nakon skeniranja mozgova 681 sudionika i anketiranja o svojim uvjerenjima, japanski istraživači su otkrili da se mozak osoba sa seksističkim pogledima razlikuje od mozga onih koji vjeruju u jednakost spolova.

Sudionici (306 žena i 375 muškaraca) su ispunili upitnik o svojim stavovima o podjeli uloga između muškarca i žene, odgoju djece i žena na radnom mjestu. Njihovi odgovori su zatim mjereni pomoću skale jednakosti spolnih uloga (SRES).

Sudionici s više seksističkih pogleda imaju niže SRES rezultate, više egalitarne osobe imaju više bodova.

Seksizam

Nakon skeniranja mozgova sudionika, tim je povezao SRES rezultate i gustoću sive tvari u dva različita područja: stražnji cingularni korteks (dio mozga koji vam pomaže obraditi osjećaje poput ljutnje, boli i straha) i desna amigdala (drugi dio mozga koji je važan za obradu emocija).

Sudionici s više seksističkih pogleda imaju višu gustoću sive tvari u stražnjem cingularnom korteksu i manju gustoću sive tvari u desnoj amigdali.

Autori studije vjeruju da ljudi sa seksističkim uvjerenjima češće pokazuju neprijateljsko ponašanje i skloniji su depresiji.

Ovo su nesumnjivo fascinantne spoznaje, ali postoji jedno veliko upozorenje. Korelacije nisu bile visoke te i mnogi drugi čimbenici, kao što su obrazovanje ili obitelj mogu imali utjecaj na pojedinčev SRES.

Drugim riječima, ima još nade za promjenu svog mišljenja nakon svega!

Članak objavljen:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu