Krvni test za Alzheimerovu bolest

demencija

Znanstvenici su složni – Alzheimerova bolest se može precizno i vrlo rano dijagnosticirati pomoću krvnih testova. Ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi, liječenje može biti najučinkovitije.

Na godišnjem skupu za osteopatsku medicinu OMED u Orlandu, Dr. Robert Nagele je izvijestio rezultate istraživanja svog tima s Rowan University School of Medicine, fokusiranog na korištenje autoantitijela kao biomarkera u krvi za otkrivanje i utvrđivanja stadija napredovanja brojnih bolesti.

Ako se postojanje Alzheimerove bolesti utvrdi mnogo prije pojave prvih simptoma, moguće je promjenama u načinu života znatno usporiti razvoj bolesti.

Iako je uzrok Alzheimerove bolesti i dalje nejasan, jasno je da je održavanje zdrave krvno-moždane barijere kritična preventivna mjera.

Alzheimer

Dijabetes, visoki kolesterol, visoki krvni tlak, moždani udar i prekomjerna tjelesna težina ugrožavaju zdravlje krvnih žila koje mogu oslabiti ili postati krhke, procuriti te time omogućiti prodor u mozak sastojcima plazme, među kojima su i reaktivna autoantitijela.

Autoantitijela se mogu vezivati na neurone i ubrzati nakupljanje amiloidnih depozita, što je značajka Alzheimerove patologije.

Krvni testovi Dr. Nagelea su se pokazali obećavajućim u otkrivanju i drugih bolesti, uključujući Parkinsona, multiplu sklerozu i karcinom dojke.

FDA još nije definitivno odobrila uporabu krvnog testa za Alzheimerovu bolest, ali se uskoro može očekivati njegova primjena u praksi.

Članak uređen:

Saznajte više o demenciji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o alzheimerovoj bolesti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.67 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Krvni test za Alzheimerovu bolest

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Poštovana, posavjetuje se s liječnikom vaše majke o uzimanju i doziranju Donepezil tableta.