Krvni test za Alzheimerovu bolest

demencija

Znanstvenici su složni – Alzheimerova bolest se može precizno i vrlo rano dijagnosticirati pomoću krvnih testova. Ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi, liječenje može biti najučinkovitije.

Na godišnjem skupu za osteopatsku medicinu OMED u Orlandu, Dr. Robert Nagele je izvijestio rezultate istraživanja svog tima s Rowan University School of Medicine, fokusiranog na korištenje autoantitijela kao biomarkera u krvi za otkrivanje i utvrđivanja stadija napredovanja brojnih bolesti.

Ako se postojanje Alzheimerove bolesti utvrdi mnogo prije pojave prvih simptoma, moguće je promjenama u načinu života znatno usporiti razvoj bolesti.

Iako je uzrok Alzheimerove bolesti i dalje nejasan, jasno je da je održavanje zdrave krvno-moždane barijere kritična preventivna mjera.

Alzheimer

Dijabetes, visoki kolesterol, visoki krvni tlak, moždani udar i prekomjerna tjelesna težina ugrožavaju zdravlje krvnih žila koje mogu oslabiti ili postati krhke, procuriti te time omogućiti prodor u mozak sastojcima plazme, među kojima su i reaktivna autoantitijela.

Autoantitijela se mogu vezivati na neurone i ubrzati nakupljanje amiloidnih depozita, što je značajka Alzheimerove patologije.

Krvni testovi Dr. Nagelea su se pokazali obećavajućim u otkrivanju i drugih bolesti, uključujući Parkinsona, multiplu sklerozu i karcinom dojke.

FDA još nije definitivno odobrila uporabu krvnog testa za Alzheimerovu bolest, ali se uskoro može očekivati njegova primjena u praksi.

Članak objavljen:

Saznajte više o demenciji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o alzheimerovoj bolesti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.67 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu