Kako prepoznati da se student bori s mentalnim zdravljem? Projekt “Psihološka potpora” radi na destigmatizaciji istog

Neizvjesnost oko izbora zanimanja može imati negativan utjecaj na mentalno zdravlje studenata

Krenuti na put visokog obrazovanja i razvoja karijere može biti i uzbudljivo i zastrašujuće. Dok studenti zadiru u sfere akademske zajednice, često se susreću sa stresorima u rasponu od akademskog pritiska do neizvjesnosti kad su u pitanju budući karijerni putovi.

Međutim, ono što se često zanemaruje je utjecaj na mentalno zdravlje, kako tijekom akademskih godina, tako i kada studenti prelaze u profesionalnu, odnosno poslovnu sferu.

Projekt “Psihološka potpora (u organizaciji članova studentske udruge HAZef) aktivan je od 2022. godine, a cilj projekta je promocija mentalnog zdravlja među mladima te kroz razne aktivnosti (organizacija radionica, konferencija, podcasta i aktivnost na društvenim mrežama) informirati studentsku populaciju o važnosti mentalnog zdravlja.

Projekt Psihološka potpora
IZVOR: Psihološka potpora

Destigmatizacija teme mentalnog zdravlja kod studenata

Studenti se tijekom razdoblja studiranja uglavnom suočavaju s ispitnom anksioznošću, organizacijom obaveza, usklađivanjem privatnih obaveza s onima na fakultetu i izvannastavnim aktivnostima.

Niko Kulišić, voditelj projekta Psihološka potpora, ističe:

Psihološka potpora radi na destigmatizaciji tema mentalnog zdravlja pa tako i navedenih tema provođenjem radionica i izradom edukativnog sadržaja na društvenim mrežama, npr. podcastom na temu blagdanske anksioznosti s kojom se suočavaju sve populacije, pa tako i studenti.

Znakovi da se student bori s mentalnim zdravljem

Znakovi da se student možda bori sa svojim mentalnim zdravljem uključuju:

Kulišić objašnjava:

Možemo im pomoći pružanjem podrške kroz dostupne izvore, poticanjem razgovora o njihovim osjećajima te upućivanjem na stručnu pomoć ako je potrebno. Psihološka potpora pruža podršku studentima održavanjem radionica i predavanja u području mentalnog zdravlja, poput nadolazeće konferencije o karijernom pritisku, ali i redovitim objavama na Instagram profilu (npr. teme balansa privatnog i poslovnog života), čime se smanjuje stigma s teme mentalnog zdravlja.

Dodaje:

Kroz našu dvogodišnju aktivnost dobili smo nekoliko konkretnih upita vezano za osjetljive probleme vezane za mentalno zdravlje od naših pratitelja. S obzirom na to da smo i sami studenti te da nemamo ovlaštenje davati konkretne savjete, takve upite uvijek usmjerujemo na relevantne institucije i platforme čiji stručnjaci se bave savjetovanjem i preporukom konkretnih koraka u cilju prevencije mentalnih poremećaja.

Neizvjesnost oko izbora zanimanja

Neizvjesnost oko izbora zanimanja može imati negativan utjecaj na mentalno zdravlje studenata. Kako bi se nosili s tim pritiskom, studenti mogu koristiti strategije poput istraživanja karijernih opcija, razgovora s mentorima i karijernim savjetnicima te pronalaska ravnoteže između akademskih obveza i osobnih interesa.

Mnogi se pitaju postoje li određeni karijerni putovi ili industrije koje su pogodnije za podršku mentalnom zdravlju i dobrobiti. Kulišić na to kaže:

Pružanjem podrške mentalnom zdravlju bave se područja rada poput socijalnog sustava, zdravstvo, obrazovanje, psihološke i psihijatrijske usluge, psihoterapija i sl. No, to nisu jedini primjeri, već sve industrije mogu pružiti potporu mentalnom zdravlju svojih djelatnika pružanjem adekvatnih uvjeta rada.
Konferencija Karijerni pritisak
IZVOR: Psihološka potpora

Konferencija “Karijerni pritisak”

Konferencija “Karijerni pritisak” održat će se u subotu 24. veljače na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu s početkom u 10 sati. Na njoj će se okupiti psiholozi, stručnjaci za razvoj karijera i predstavnici People&Culture timova poznatih hrvatskih kompanija (Sofascore, 404 agencija, Infobip), koji će pružiti informacije o procesu odabira karijera, preprekama koje se mogu pojaviti te kako prevladati pritisak oko odabira karijernog usmjerenja.

Nakon konferencije projekt će nastaviti aktivnostima na društvenim mrežama, podcastima i organizacijom radionica i edukacija manjeg obujma sudionika, kako bi se postigao bolji učinak usvajanja psiholoških metoda i tehnika.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu