Gaslighting: Psihologinja otkriva kako prepoznati i kako odgovoriti na ovaj oblik emocionalnog zlostavljanja

Gaslighting

Gaslighting je termin koji se upotrebljava za oblik manipuliranja kojim se drugu osobu dovodi do toga da preispituje vlastitu realnost. Gaslighting manipulacija je oblik emocionalnog zlostavljanja koji se često događa u nasilnim vezama, ali može biti prisutan i u drugačijim oblicima odnosa. 

Gaslighting kod žrtve može izazvati anksioznost, depresiju i probleme vezane uz mentalno zdravlje. Stoga je vrlo važno znati ga prepoznati i adekvatno reagirati na njega, kako biste sačuvali vlastito mentalno zdravlje. 

Gaslighting - značenje
FOTO: Shutterstock

Gaslighting – značenje

Gaslighting se odnosi na oblik psihološkog zlostavljanja prilikom kojeg zlostavljač ili manipulator namjerno kreira lažne priče i narative. Gaslighting manipulacija dovodi do toga da žrtva preispituje svoje prosudbe, percepciju stvarnosti, pa i razum, što dovodi do nesigurnosti, sniženog samopouzdanja i ovisnosti o manipulatoru. U suštini gaslighting je metoda kojom nasilnik kontrolira žrtvu i stavlja se u položaj nadmoći.

Gaslighting se često događa u nasilnim vezama, ali ovaj tip manipulacije i zlostavljanja može biti prisutan i u drugim oblicima odnosa u kojima jedna osoba želi manipulirati i držati moć nad drugom osobom. Stoga se može događati između rodbine, “prijatelja”, radnih kolega itd.

Pojam “gaslighting” dolazi iz naslova filma Gaslight iz 1944. godine, u kojem muž pokušava uvjeriti ženu da je mentalno bolesna kako bi mogao krasti od nje. Termin se počeo koristiti tek 2010-ih za opis psihološke manipulacije.

Kako prepoznati gaslighting?

Gaslighting dovodi do toga da osoba preispituje vlastita sjećanja, percepciju stvarnosti i prosudbe. Svi su podložni gaslighting manipulaciji, a ne samo osobe koje su već nesigurne. Osobe koje su doživjele gaslighting nisu odgovorne ni krive za to.

Imajte na umu da se gaslighting, kao i drugi oblici zlostavljanja, najčešće događa postepeno. To znači da zlostavljač u početku ne pokazuje znakove manipulacije i zlostavljanja, ali s vremenom, nakon što zadobije povjerenje, postepeno sve više koristi gaslighting u odnosu.  

Gaslighting manipulacija
FOTO: Shutterstock

Gaslighting se može pojaviti u nekoliko oblika.

 • Negiranje događaja – poricanje da se određeni događaj dogodio je jedan od češćih oblika gaslightinga kojim osoba izravno laže i negira događaj. “To se nikada nije dogodilo!” i “Izmišljaš!” su samo neke od izjava koje manipulatori u ovoj situaciji koriste. U nasilnim vezama nasilnik često negira događaj koji je uključivao fizičko nasilje, ali ovaj oblik gaslightinga može se primijeniti i na druge situacije u kojima manipulator želi zadobiti kontrolu negirajući određeni događaj.
 • Iskrivljavanje događaja – osim negiranja da se događaj dogodio, manipulatori mogu u potpunosti iskriviti način na koji se događaj dogodio, što ponovno dovodi do toga da osoba preispituje vlastito sjećanje.
 • Preispitivanje tuđeg sjećanjagaslighting ne mora biti toliko “očit”, kao što je izravno negiranje i laganje o događajima koje ste proživjeli. Manipulator može na suptilnije načine dovesti do toga da osoba preispituje vlastita sjećanja uz pitanja kao što je “Jesi li siguran/a u to?” i izjave tipa “Mislim da zaboravljaš što se zapravo dogodilo.”.
 • Diskreditiranje – diskreditiranje vaših sjećanja, percepcije i osjećaja temeljem toga što “imate loše pamćenje” ili “ste previše osjetljivi”. Manipulatori često koriste (izmišljeno) tuđe mišljenje o osobi, kao npr. da ima “loše pamćenje” ili da je “emocionalno nestabilna”, kako bi diskreditirali tu osobu. Ove taktike dovode do toga da osoba preispituje vlastitu realnost i sjećanja, a samim time manipulator dobiva kontrolu nad situacijom.
 • Umanjivanje osjećaja – uvjeravanje osobe da je “previše osjetljiva” i “pretjerano reagira” te posljedično umanjivanje ili diskreditiranje njezinih osjećaja dovodi do toga da osoba preispituje vlastitu percepciju događaja i stvara ovisnost o manipulatoru.

Osoba koja vrši gaslighting to čini kako bi zadobila kontrolu nad situacijom i žrtvom i kako bi bila u poziciji moći, što čini nauštrb žrtve. To može dovesti do brojnih negativnih emocija za žrtvu, a neki od znakova izloženosti gaslightingu uključuju:

 • učestalo preispitivanje vlastitih sjećanja
 • osjećaj “gubitka razuma”
 • nesigurnost oko vlastitih prosudbi i donošenja odluka
 • sniženo samopouzdanje
 • učestalo ispričavanje zlostavljaču
 • obrana ponašanja zlostavljača.

Što napraviti ako ste žrtva gaslightinga?

Odnos u kojem jedna osoba kontinuirano koristi gaslighting manipulaciju nad vama može dovesti do ozbiljnih posljedica za vaše mentalno zdravlje. Osim što dovodi do nesigurnosti i osjećaja bezvrijednosti, izloženost gaslightingu može dovesti i do anksioznosti, depresije i traume.

Vrlo je važno prepoznati kada ste žrtva ovog oblika zlostavljanja i prihvatiti da su gaslightingu podložni svi, te da vi niste krivi ni odgovorni za to. “Čuvanje dokaza” u obliku fotografija ili dnevnika može vam pomoći u sigurnosti oko vlastitih sjećanja i potvrđivanja da zaista jeste žrtva gaslightinga. Prepoznavanje da određeno ponašanje odgovara gaslighting manipulaciji nije samo po sebi teško, koliko je teško prihvatiti da ste zaista žrtva gaslightinga

Odnos u kojem jedna osoba kontinuirano koristi gaslighting manipulaciju nad vama može dovesti do ozbiljnih posljedica za vaše mentalno zdravlje
FOTO: Shutterstock

Ovo su neki od koraka koje možete poduzeti ako ste žrtva gaslighting manipulacije.

 • Postavite granice – ako ste iskusili i prepoznali gaslighting po prvi put u odnosu, vrlo je važno postaviti jasne granice i dati osobi do znanja da ne može s vama manipulirati na taj način. U ponekim slučajevima osobe ne moraju biti svjesne da vrše gaslighting, stoga im skretanje pažnje na takvo ponašanje može pomoći u osvještavanju manipulacije koju vrše. Ipak, zapamtite da niste odgovorni ni krivi ako niste primijetili gaslighting u trenutku, niste u mogućnosti postaviti granice ili ako unatoč postavljanju granica doživite gaslighting.
 • Razgovarajte s bližnjima – u odnosu u kojem ste dugoročno izloženi gaslighting manipulaciji i zlostavljanju, ponekad je teško vjerovati vlastitim prosudbama. Razgovarajte s osobama koje smatrate bliskima o odnosu u kojem ste žrtva gaslightinga. Zlostavljači često izoliraju svoje žrtve na način da prekinu kontakte s bližnjima, kako bi bili što podložniji njihovom utjecaju. Upravo iz ovog razloga vrlo je važno razgovarati s bližnjima i zadržati sistem podrške. 
 • Završite odnos – reagiranje na gaslighting manipulaciju ovisi o ozbiljnosti situacije i odnosu. Ako je gaslighting metoda koju partner svakodnevno koristi kako bi zadobio kontrolu i moć, za vaše zdravlje iznimno je važno završiti taj odnos. Potrebno je prvo odvojiti se fizički od zlostavljača, a potom, postepeno, i emocionalno. 

Prema istraživanju objavljenom 2021. godine u časopisu Journal of Sexual Aggression upotreba gaslighting manipulacije povezana je s poremećajima ličnosti. Ako ste u odnosu u kojem vas osoba svakodnevno (između ostalog) zlostavlja gaslighting metodom, vjerojatnost da će se ta osoba promijeniti je gotovo nikakva.

Svakodnevna upotreba gaslighting manipulacije često je popraćena drugim oblicima emocionalnog i/ili fizičkog nasilja. Više o prepoznavanju nasilja u vezi možete saznati ovdje. Potražite pomoć bližnjih kako biste završili odnos s nasilnikom. Ako nemate podršku bližnjih, pomoć možete potražiti od udruga kao što su Novi početak i Ženska pomoć sada.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Huizen, J. (2022). What is gaslighting? Medical News Today.
 2. Miano, P. i sur. (2021). Personality correlates of gaslighting behaviours in young adults. Journal of Sexual Aggression, 27(3): 285–298.

Ocijenite članak

4.50 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu