Lijekovi protiv raka iz kućne ljekarne

lijekovi

O nuspojavama lijekova mnogo se govori i piše. Poznato je, gotovo nema lijeka koji djeluje samo na jednu bolest, onu za koju je primarno namijenjen. Čitate li priložene upute, često se prepadnete svih navedenih neželjenih učinaka. Međutim, kroz dugi niz godina, osim štetnih, otkrivaju se i korisne nuspojave lijekova.

The Repurposing Drugs in Oncology (ReDO) je projekt međunarodne suradnje znanstvenika, kliničara i pacijenata s ciljem otkrivanja novih i učinkovitih načina liječenja raka temeljenih na postojećim lijekovima koji se koriste u druge svrhe. Ovi lijekovi su već dobro istraženi, dugo su u uporabi, troškovi njihova razvoja su otplaćeni te su stoga i cjenovno dostupni.

crvene-krvne-stanice

Od lijekova protiv glista do antibiotika

ReDO je izdao popis 6 najjačih kandidata za istraživanje djelovanja kod karcinoma. To su:

  • Mebendazol, anthelmintik, lijek koji se koristi kod crijevnih parazita
  • Cimetidin, antacid, propisuje se kod peptičkog ulkusa (vrijed stijenke želuca ili dvanaesnika)
  • Nitroglicerin, vazodilatator kod angine pektoris
  • Itrakonazol, antimikotik širokog spektra
  • Diclofenac, nesteroidni antireumatik protiv bolova i upala
  • Klaritromicin, antibiotik koji se koristi kod upala gornjih dišnih putova

Farmaceutska industrija, inače jedan od glavnih pokrovitelja medicinskih istraživanja, nije zainteresirana za iznalaženje mogućih pozitivnih učinaka postojećih lijekova jer je zarada na starim proizvodima znatno manja.

tablete

Metformin protiv dijabetesa i Propranolol za bolesti srca

Jedan od takvih lijekova je i Metformin kojeg već 60 godina koriste dijabetičari.

Novo istraživanje u sklopu ReDO projekta ima u fokusu Propranolol, dobro poznati neselektivni beta blokator koji se najviše koristi kod povišenog krvnog tlaka angine pektoris, stanja nakon preboljenog srčanog infarkta , poremećaja srčanog ritma, migrene – sprječavanje napadaja, esencijalnog tremora i hipertrofične opstruktivne kardiomiopatije.

Međutim, Propranolol ima i niz djelovanja zanimljivih u onkološkom kontekstu, primjerice na staničnu proliferaciju i invaziju, na imunološki sustav te na osjetljivost tumorskih stanica na postojeće liječenje.

Postoje dokazi da je Propranolol učinkovit u više točaka metastatske kaskade (višestupanjski postupak širenja neoplazme izvan granica primarnog tumora). Širenje tumorskih stanica nakon operativnog uklanjanja je rašireni klinički fenomen i njegovo sprječavanje ima ogroman potencijal za očekivanje povoljnijeg ishoda.

Bilo bi vrlo opasno kad bi pacijenti sami, bez upute i kontrole liječnika uzimali neke od navedenih lijekova. Ovi lijekovi nikako nisu zamjena konvencionalnoj terapiji, već samo njezin dodatak.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu