Kako najbolje uspavati bebu? Pedijatar otkriva jedan od svojih “trikova”

Kako najbolje uspavati bebu

Dr. John Whyte, glavni medicinski službenik u WebMD-u, nedavno je intervjuirao dr. Harveyja Karpa, renomiranog pedijatra i autora bestselera The Happiest Baby on the Block koji se fokusira na njegu dojenčadi. U razgovoru su se zadubili u krucijalnu temu – o spavanju dojenčadi, njegovoj važnosti i strategijama intervencije – te raspravljali o tome kako najbolje uspavati bebu.

Dr. Karp je naglasio važnost sna za dojenčad, ističući da su bebe prirodno vješte u spavanju, ali roditelji su ti koji se često bore zbog poremećenih obrazaca spavanja. Nedostatak sna, primijetio je, primarni je izazov za mlade roditelje koji utječe na njihovu dobrobit. Znanstvena istraživanja naglašavaju vrijednost sna za razvoj mozga kod dojenčadi, ukazujući na potrebu za dovoljnim odmorom.

Što se tiče intervencije, dr. Karp je govorio o tipičnom trajanju sna za dojenčad u prvoj godini, u rasponu 12 – 18 sati dnevno. Također se osvrnuo na utjecaj problema sa spavanjem na roditelje, napominjući da se traženje pomoći od pružatelja zdravstvenih usluga može odgoditi jer roditelji mogu prihvatiti poremećaje spavanja kao normu.

kako uspavati bebu
FOTO: Shutterstock

Kako najbolje uspavati bebu?

Na temelju svojeg kliničkog iskustva, dr. Karp je istaknuo učinkovitost umirujućih tehnika poput ljuljanja i stišavanja (eng. shushing), koje podsjećaju na okolinu maternice. Za roditelje koji se pitaju kako najbolje uspavati bebu predstavio je SNOO, krevetić za bebe dizajniran da ponovi te umirujuće osjećaje, promičući tako bolji san za dojenčad.

SNOO tehnologija uključuje značajke pokreta i zvuka koje se prilagođavaju bebinim potrebama, pomažući u smirivanju i sigurnom položaju.

Rasprave su se proširile na probleme poput sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS) i važnosti stavljanja beba na leđa radi sigurnosti. Dr. Karp je naglasio ulogu alata kao što je SNOO u rješavanju ovih problema i podržavanju mira roditelja.

Zalaže se za širu upotrebu SNOO-a

Dr. Karp je istaknuo potrebu za povećanjem svijesti o navedenom i roditelja i zdravstvenih djelatnika. Naglasio je važnost pružanja praktičnih alata uz informacije za učinkovitu podršku preopterećenim roditeljima.

Zaključujući intervju, dr. Karp je naglasio stalne istraživačke napore za optimizaciju razvoja mozga dojenčadi putem podražaja iz okoline. Također je istaknuo utjecaj SNOO-a izvan obitelji, uključujući njegovu upotrebu u bolnicama za poboljšanje skrbi o dojenčadi i smanjenje opterećenja medicinskih sestara.

Sve u svemu, razgovorom su istaknuti važnost sna za zdravlje dojenčadi i inovativni pristupi koji su dostupni za podršku i dojenčadi i roditeljima u postizanju boljih rezultata spavanja.

Cijeli intervju možete pogledati na poveznici.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu