Znanstvenici imaju nova saznanja o “smrti u kolijevci”: Krvne pretrage će spriječiti buduće slučajeve SIDS-a?

Znanstvenici imaju nova saznanja o smrti u kolijevci

Australski znanstvenici kažu da su otkrili potencijalni biomarker u krvi koji bi mogao pomoći u identifikaciji novorođenčadi sklone riziku od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS), što je korak naprijed u istraživanju ovog fenomena, no istodobno ističu da se radi o tek jednom dijelu “slagalice”.

Studija je pokazala da su bebe koje su umrle od takozvane “smrti u kolijevci” nedugo nakon rođenja imale niže razine enzima poznatog kao butirilkolinesteraza (BChE), obznanili su australski istraživači. 

Pojasnili su da BChE igra glavnu ulogu u svojevrsnom “uzbunjivanju” mozga, a niske bi razine mogle biti odgovorne za smanjenu sposobnost usnule dojenčadi da se probudi ili da reagira na podražaje iz okoline.

Ključni enzim

Stručnjaci su dosad nagađali da je SIDS povezan s problemima u dijelu mozga djeteta koji kontrolira disanje i buđenje, a BChE je enzim kolinergičkog sustava, dijela autonomnog sustava koji kontrolira funkcije poput krvnog tlaka i disanja.

Dr. Carmel Harrington, voditeljica studije iz Dječje bolnice u australskom gradu Westmeadu je rekla:

Rezultati studije, objavljeni u časopisu The Lancet’s eBio Medicine, nude nadu za budućnost, ali i odgovore na dosadašnje nepoznanice.

Harrington je nastavila:

Naizgled zdrava beba koju su roditelji stavili na spavanje u nekim slučajevima doživi takozvanu “smrt u kolijevci” na koju nitko ne može utjecati. Dosad nije bilo apsolutno nikakvog pokazatelja koji bi upućivao na to koje je dijete tomu sklono. Mi smo otkrili prvi biokemijski marker koji bi mogao ukazivati na sklonost novorođenčeta SIDS-u.

Koristeći osušene mrlje krvi uzete pri rođenju u sklopu programa probira novorođenčadi, tim dr. Harrington je usporedio razine BChE enzima od 26 beba koje su kasnije umrle od SIDS-a, zatim od 41 bebe koja je umrla od ostalih uzroka i od 655 preživjele dojenčadi.

Iznenadna dojenačka smrt ipak nije iznenadna
FOTO: Shutterstock

Iznenadna dojenačka smrt ipak nije iznenadna?

Činjenica da su razine spomenutog enzima bile znatno niže u dojenčadi koja je kasnije umrla od SIDS-a ukazuje na to da su te bebe možda patile od urođene osjetljivosti na disfunkciju autonomnog živčanog sustava, koji kontrolira nesvjesne funkcije u tijelu, pojasnili su istraživači.

“Smrt u kolijevci” je neobjašnjiva smrt naizgled zdravog djeteta koja se dogodi dok ono spava.

Dr. Harrington je prije 29 godina izgubila vlastito dijete koje je umrlo od SIDS-a te je karijeru posvetila istraživanju tog stanja, stoji u objavi. 

Autori studije kažu da treba što prije provesti dodatna istraživanja kojima će se utvrditi može li rutinsko mjerenje enzima BChE u novorođenčadi otkriti i spriječiti buduće slučajeve SIDS-a.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu