HZJZ: Već prvi dan 707 osoba primilo novo “omikron cjepivo”

Docjepljivanje novim omikron cjepivom je počelo

Docjepljivanje novim “omikron cjepivom” je počelo, a u samo jednom danu primilo ga je 707 građana, objavio je u utorak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) iz kojeg ističu da takvo zanimanje za cijepljenje nisu imali od proljeća.   

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin je istaknula:

Jučer se novim adaptiranim cjepivom cijepilo 707 građana. Toliko cijepljenih u jednom danu imali smo posljednji put u ožujku ove godine.

Zahvalila je građanima što su još jednom iskazali povjerenje liječničkoj profesiji.

Novo cjepivo protiv COVID-a štiti i od omikron varijante koronavirusa
FOTO: Shutterstock

Ponovno su otvoreni cijepni punktovi

HZJZ navodi da je u ponedjeljak 135 osoba primilo prvu docjepnu (treću) dozu novim cjepivom, a 572 osobe primile su drugu docjepnu (četvrtu) dozu novog cjepiva.

Novo cjepivo protiv COVID-a osim od izvorne, tzv. wuhanske, štiti i od omikron varijante koronavirusa. Registrirano je samo kao docjepna doza i nije namijenjeno onima koji se dosad nisu cijepili.

Pročitajte članak “Omikron simptomi – kod odraslih, kod djece, kod cijepljenih, liječenje“.

Pavić Šimetin podsjeća da su diljem Hrvatske ponovno otvoreni cijepni punktovi, a građani se mogu primarno cijepiti ili docjepiti u županijskim zavodima za javno zdravstvo, domovima zdravlja i ordinacijama obiteljske medicine

U većini županija moguće je cijepljenje bez naručivanja, no u pojedinim županijama i Gradu Zagrebu potrebno je naručivanje kako bi se izbjegle gužve.

Građani se mogu naručiti prijavom kod liječnika obiteljske medicine, putem internetske stranice cijepise.zdravlje.hr ili putem Portala zdravlja.

Ovaj je tjedan za docjepljivanje dostupno adaptirano Pfizerovo cjepivo Comirnaty, a do kraja tjedna trebalo bi biti dostupno i novo Modernino cjepivo. Hrvatska je naručila 187.000 novog Pfizerova cjepiva i 57.000 doza Modernina cjepiva. 

Pročitajte članak “Koje cjepivo odabrati – proteinsko cjepivo, mRNA ili vektorsko cjepivo?“.

Docjepna doza se posebno preporučuje starijima
FOTO: Shutterstock

Evo kome se preporučuje docjepljivanje

Prvo docjepljivanje se preporučuje svim osobama u dobi od 18 godina i više koje su završile primarno cijepljenje, odnosno primile dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) ili Vaxzevria (AstraZeneca), odnosno jednu dozu cjepiva Janssen.

Docijepiti se mogu i djeca u dobi od 12 godina i više koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika COVID-a.

Drugo docjepljivanje provodi se kod osoba koje su primarno cijepljene i potom docijepljene jednom dozom. Docjepnu dozu može se primiti najmanje tri mjeseca nakon posljednje doze ili preboljenja, a posebno se preporučuje starijima od 60 godina te mlađima s povećanim rizikom za razvoj teških oblika COVID-a.

HZJZ poručuje da se nastavlja i primarno cijepljenje svih osoba koje dosad nisu cijepljene. Za primarno cijepljenje ne koriste se adaptirana, već samo osnovna cjepiva. Djecu mlađu od pet godina ne cijepi se protiv COVID-a.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu