Budite li se pomoću alarma? Novo istraživanje pokazuje da je takav prekid ciklusa sna iznimno štetan za organizam

Radnici kojima treba alarm za buđenje umorniji su od onih koji se bude bez njega

Radnici kojima treba alarm za buđenje umorniji su od onih koji se bude bez njega, rezultati su američke studije provedene na 450 uredskih zaposlenika kojima su znanstvenici uz pomoć prijenosnih uređaja mjerili duljinu sna i otkucaje srca.

Njih 57 % budilo se uz pomoć alarma i u pravilu su bili mamurniji od onih koji su se budili prirodno jer im je alarm poremetio prirodan ciklus spavanja, objavili su znanstvenici sa sveučilišta Notre Dame u Indiani, a prenosi Independent

Suprotno tome, ljudi koji su se budili prirodnim putem spavali su dulje i pili manje kofeina u danu. Također, osjećali su se manje umorno tijekom dana.

Kad se budimo prirodno, kažu znanstvenici, organizam aktivira “odgovor na stres” kratko prije buđenja kako bi nas za to pripremio i razbudio. 

No, buđenjem uz zvonjavu alarma taj se prirodan odgovor preskače i dovodi do prekida ciklusa sna. 

Pročitajte članak “Poremećaji spavanja: Ima ih čak 1/3 odraslih! Psihologinja otkriva što sve remeti san, koji simptomi upućuju na poremećaj i što učiniti“.

Uz jutarnji alarm bi prvo trebalo pomisliti na to da je vrijeme za ustajanje, a ne da trebamo spavati dulje, jer nedostatak sna nećemo riješiti pritisnemo li odgođeni alarm
FOTO: Shutterstock

Jednako štetno i odgađanje alarma

Alarmom su se najviše služile i umorom su bile najviše pogođene tzv. noćne ptice, navodi se u istraživanju koje je objavljeno u časopisu Sleep.

A što je s onima koji nakon prvog alarma odgode buđenje za još pet ili 10 minuta?

Uz jutarnji alarm bi prvo trebalo pomisliti na to da je vrijeme za ustajanje, a ne da trebamo spavati dulje, jer nedostatak sna nećemo riješiti pritisnemo li odgođeni alarm.

Ciklus spavanja je stanje koje obnavlja, poznatije pod nazivom “REM”, a to je razdoblje tijekom kojeg sanjamo. Onih pet ili 15 minuta sna koje dobijemo nakon što pritisnemo “snooze“, odnosno odgodu alarma bez sumnje nije to jer u tom razdoblju nećemo dobiti najbolje od procesa spavanja.

Odgoda alarma ne igra ulogu, napisao je profesor s Notre Damea Aaron Striegel:

Svrha ovog istraživanja dijelom je bila i želja da se demistificira što se događa u takvim slučajevima. Iz naših podataka možemo zaključiti da buđenje uz alarm odmah ili korištenje tipke “snooze” uz buđenje malo kasnije, uz dva ili tri alarma, ne čini neku razliku. Problematično je ako vam je potreban alarm zbog toga što ste kronično neispavani. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu