Upala pluća jedan je od najčešćih infektivnih uzroka smrti: Hrvatska se pridružila “bojenju u plavo” svjetski poznatih građevina

Hrvatska je i ove godine bila jedna od 52 zemlje koje su povodom Svjetskog dana svjesnosti o upali pluća, koji se obilježava 12. studenog, svoje spomenike “obojile” u plavo. Na taj su se način Meštrovićev paviljon i Zagrebačke fontane pridružili “bojenju u plavo” gotovo 300 svjetskih znamenitih građevina, u sklopu kampanje Pneumolight, čiji je ovogodišnji slogan “Pneumonija utječe na sve”.

Cilj kampanje je podizanje svjesnosti javnosti o važnosti prevencije infekcija dišnog sustava, među kojima je pneumonija (upala pluća) jedan od najčešćih infektivnih uzroka smrti u populaciji.

FOTO: Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu

Prof. dr. sc. Rok Čivljak, dr. med. iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i nacionalni koordinator kampanje, istaknuo je sljedeće:

Prošle je godine COVID-19 bio među vodećim uzrocima smrti u Hrvatskoj, a njemu svakako treba pridodati i gripu i pneumokoknu bolest kao najčešće potencijalno smrtonosne respiratorne infektivne bolesti. Prema službenim podacima Hrvatska ima jednu od najnižih stopa invazivne pneumokokne bolesti u Europskoj uniji što vjerojatno nije posljedica njezine manje učestalosti, već slabog prijavljivanja i registriranja. Zbog nedostatka nacionalnog registra pneumonija u Hrvatskoj ostaju nezabilježeni i neprijavljeni svi slučajevi upala pluća, njihovi uzročnici, kao i posljedična smrtnost, iz čega proizlazi i slabija svijest o važnosti ovih bolesti u općoj populaciji. Bez toga ne mogu se dovoljno kvalitetno razvijati programi prevencije i liječenja s ciljem poboljšanja ishoda i manje incidencije ovih respiratornih infekcija.
FOTO: Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu

Svake godine od pneumonije umre više od 2,5 milijuna ljudi

I prije pojave pandemije bolesti COVID-19 pneumonija je na globalnoj razini predstavljala značajan zdravstveni rizik i za djecu i za odrasle. Pneumonija, odnosno upala pluća, najteža je akutna zarazna bolest dišnog sustava, uzrokovana različitim mikroorganizmima, najčešće virusima i bakterijama.

Od virusnih uzročnika upale pluća najznačajniji su virusi gripe i SARS-CoV-2, odnosno uzročnik COVID-19, a od bakterijskih Streptococcus pneumoniae, bakterija poznata i kao pneumokok.

Prema posljednjim podacima u svijetu svake godine od pneumonije umre više od 2,5 milijuna ljudi, od čega više od 25 % čine djeca mlađa od 15 godina, a više od 60 % osobe starije od 50 godina.

Od upale pluća može oboljeti svatko, no najčešće obolijevaju osobe narušenog zdravlja ili imuniteta i stariji ljudi.

Jedan od uzročnika po život opasnog oblika pneumonije je pneumokok, a sve je češće prisutna rezistencija pneumokoka na konvencionalne antibiotike, što dodatno otežava liječenje.

Spoj utjecaja pandemije COVID-19, klimatskih promjena i globalnih konflikata pogoduje razvijanju bolesti i pneumonijskoj krizi uz koronavirus, stavljajući time milijune ljudi diljem svijeta u rizik od infekcije i smrtnog ishoda.

Upala pluća nastupa naglo
FOTO: Shutterstock

Upala pluća nastupa naglo

Upala pluća (pneumonija) smatra se najčešćom kliničkom manifestacijom pneumokokne bolesti u odraslih. Inkubacija pneumokokne bolesti je kratka, 1 – 3 dana. Simptomi uključuju nagli početak povišene tjelesne temperature, zimice i treskavice. Često se pojavljuju i:

Rjeđe su prisutni mučnina, povraćanje i glavobolja.

Pročitajte članak “Upala pluća (pneumonia) – uzroci, simptomi i liječenje“.

FOTO: Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu

Hrvatska se već treću godinu zaredom uključuje u kampanju

Kampanju Pneumolight lansirala je 2020. godine Udruga za potporu i informiranje oboljelih od upale pluća i njihovih obitelji (NEUMOAI) iz Španjolske uz potporu koalicije globalnih zdravstvenih aktivista “Svaki udah se računa” te 28 drugih organizacija i znanstvenih institucija diljem svijeta. U kampanji se koristi plava boja koja označava medicinu, zrak i zdravlje.

Hrvatska se već treću godinu zaredom, osvjetljavanjem Meštrovićeva paviljona i Zagrebačkih fontana, uključuje u navedenu globalnu kampanju povodom Svjetskog dana svjesnosti o upali pluća, čiji je nacionali koordinator prof. dr. sc. Rok Čivljak, dr. med., ispred Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu Hrvatskog liječničkog zbora. Kampanju je u Hrvatskoj podržala tvrtka Pfizer.

Pročitajte i članak “Prehrana kod upale pluća – izazovi, ublažavanje simptoma“.

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu