Rađanje i rana menopauza povećavaju rizik od ove vrste raka kod žena!

reproduktivni čimbenici, poput rane menopauze i rađanja, povezani su s povećanim rizikom od raka pluća kod žena

Opsežna studija objavljena u časopisu Chest pokazuje da su reproduktivni čimbenici, poput rane menopauze i rađanja, povezani s povećanim rizikom od raka pluća kod žena.

Istraživanje na 270.000 žena

Dr. Wael Harb, koji nije uključen u studiju, za portal Medical News Today ističe potencijal ovih otkrića za poboljšanje probira raka pluća prilagođenog ženama, potencijalno smanjujući njegov teret. Naglašava da ovo istraživanje unapređuje razumijevanje složenog odnosa između reproduktivnih čimbenika i raka pluća, otvarajući put daljnjim istraživanjima.

Studija je koristila podatke UK Biobank, analizirajući reproduktivne čimbenike i incidenciju raka pluća kod više od 270.000 žena.

Rezultati su pokazali da su rani početak menarhe ili menopauze, kraći reproduktivni životni vijek i mlađa dob kod prvog poroda povezani s većim rizikom od raka pluća.

Kirurško uklanjanje jajnika i hormonska nadomjesna terapija također su povećali rizik, iako je potonja izgubila na značaju nakon prilagodbe drugim čimbenicima.

rak pluća kod žena
FOTO: Shutterstock

Studija ima ograničenja

Iako studija ima koristi od veličine uzorka i produljenog razdoblja praćenja, ograničenja uključuju oslanjanje na subjektivne prijave i populaciju pretežno europskog podrijetla, što ograničava mogućnost generalizacije.

Unatoč tome, ova otkrića imaju implikacije za usavršavanje procjene rizika od raka pluća i strategija probira, potencijalno uključivanje algoritama umjetne inteligencije i napretka biomarkera za poboljšanje ishoda.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu