Otkrivanje raka pluća u izlječivoj fazi? Ovako bi se testirali teški pušači i druge visokorizične osobe

Prvi put bi se smrtonosni oblik raka pluća mogao dijagnosticirati u trenutku kad je još uvijek izlječiv

Prvi put bi se smrtonosni oblik raka pluća mogao dijagnosticirati u trenutku kad je još uvijek izlječiv, pokazalo je novo istraživanje koje proučava antitijela povezana s tom bolešću.

Rak pluća malih stanica (SCLC) čini oko 14 % dijagnoza raka pluća u SAD-u i šesti je vodeći uzrok smrti od raka u SAD-u.

Dok je CT dobar za probir drugih vrsta raka pluća, nije koristan za otkrivanje SCLC-a prije nego što se proširi tijelom.

U vrijeme postavljanja dijagnoze, 70 % slučajeva SCLC-a je metastatsko, a stopa petogodišnjeg preživljenja je manja od 6 %.

Poznato je da pacijenti s SCLC-om imaju antitijela koja greškom napadaju njihove živce.

Autori novog rada u časopisu Science Translational Medicine sada su identificirali pet takvih “autoantitijela” koja su prisutna u posebno visokim razinama kod pacijenata s SCLC-om i mogu se koristiti za otkrivanje u ranim fazama bolesti.

Pročitajte članak “Prvi simptomi raka pluća: Ovih sedam znakova upućuje na rani stadij jedne od najčešćih i najsmrtonosnijih malignih bolesti“.

Dok je CT dobar za probir drugih vrsta raka pluća, nije koristan za otkrivanje SCLC-a prije nego što se proširi tijelom
FOTO: Shutterstock

Točnost testova veća od 65 %

U eksperimentima koji su koristili pohranjene uzorke krvi iz tri velike skupine pacijenata s i bez SCLC-a pozitivni testovi za autoantitijela bili su otprilike 65 – 79 % točni za dijagnosticiranje bolesti, a negativni testovi bili su 65 – 87 % točni za njezino isključivanje, objavili su znanstvenici.

Dodavanje podataka o povijesti pušenja pacijenata rezultatima krvnih pretraga čini predviđanja još preciznijima, otkrili su.

Dr. Paul Lampe, čiji je tim u Centru za rak Fred Hutchinson u Seattleu proveo istraživanje, rekao je da planiraju nastaviti s testiranjima i zatim podnijeti zahtjev za regulatorno odobrenje.

Cilj je, rekao je, provesti test zajedno sa standardnim godišnjim CT pregledom raka pluća kod teških pušača i drugih visokorizičnih osoba.

Voditeljica studije Kristin Lastwika za Reuters je rekla:

Također smo otkrili da neka od tih autoantitijela napadaju proteine (na) površini tumorskih stanica. Trenutno istražujemo te proteine specifične za tumore kao nove mete za liječenje raka i ranu dijagnostiku.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu