Povećana slezena – uzroci, simptomi i liječenje

povecana-slezena

Položaj slezene je odmah ispod rebara na lijevoj strani. Slezena je mekan, spužvasti organ koji se može lako oštetiti. Između ostalog, funkcija slezene je stvaranje limfocita, filtriranje i uništavanje starih i oštećenih krvnih stanica.

Slezena igra ključnu ulogu u sprječavanju infekcija, odnosno brani naš organizam. Povećana slezena (upala slezene) utječe na svaku od tih vitalnih funkcija. Splenomegalija odnosno povećana slezena može smanjiti broj crvenih i bijelih krvnih stanica.

Kada slezena ukloni previše crvenih krvnih stanica – najčešće dolazi do anemije.

Većina ljudi nema simptome povećane slezene. Problem se često otkrije tijekom rutinskog pregleda, kod nekih pacijenata je simptom bolna slezena odnosno bol u tom području, ali većina pacijenata ne povezuje bol sa slezenom. Povećana slezena može se otkriti i rendgenskom snimkom trbuha te magnetskom rezonancom. Ako imate povećanu slezenu, vaš liječnik će vjerojatno zatražiti snimanja i pretrage krvi kako bi se utvrdio uzrok.

Uzroci povećane slezene

Mnoge infekcije i bolesti mogu doprinijeti nastanku povećane slezene. Učinak na vašu slezenu može biti samo privremen, ovisno o tome koliko dobro napreduje liječenje. Čimbenici koji pridonose nastanku povećane slezene uključuju :

  • Virusne infekcije – kao što je mononukleoza.
  • Bakterijske infekcije – kao što je sifilis.
  • Parazitske infekcija
  • Policitemiju
  • Sarkoidozu
  • Talasemiju
  • Lupus
  • Ciroze i druge bolesti koje utječu na jetru.
  • Različiti tipovi hemolitičkih anemija – stanje karakterizirano preranim uništenjem crvenih krvnih stanica krvi.
  • Karcinomi, leukemije i limfomi, kao što je Hodgkinova bolest.
  • Metabolički poremećaji
  • Pritisak na vene u slezeni ili jetri ili ugrušak krvi u tim venama.

Simptomi povećane slezene

U nekim slučajevima simptomi izostanu, a ako se pojave, najčešći su:

  • Bol u lijevom gornjem dijelu trbuha koja se može širiti u lijevo rame.
  • Osjećaj sitosti bez hrane ili nakon unosa samo male količine hrane – to se može dogoditi kada povećana slezena pritišće trbuh.
  • Anemija
  • Umor
  • Česte infekcije
Odstranjivanje slezene

Splenektomija (odstranjivanje slezene)

Povećana slezena (upala slezene) može prsnuti zbog ozljede. Upravo zbog tog razloga kao i onog da slezena nije jedan od bitnijih organa, liječnik vam može savjetovati odstranjivanje povećane slezene. Stručni naziv za odstranjivanje povećane slezene je splenektomija.

Splenektomija može biti i dio dijagnostičkih postupaka ako se radi o nekom krvnog oboljenju. Odstranjivanje slezene je velika, ali razmjerno sigurna operacija. Odsutnost slezene ne izaziva probleme, budući da većinu slezeninih funkcija preuzimaju limfne žlijezde u drugim dijelovima tijela.

Operacija se izbjegava kada su u pitanju mala djeca, jer u tom slučaju djeca gube otpornost na sve moguće infekcije. Otvorena splenektomija (klasična operacija) traje oko 90 minuta, dok laparoskopska traje nešto duže, ali je manje invazivna. Najčešća komplikacija je unutarnje krvarenje.

Liječenje povećane slezene

Ako je uzrok povećane slezena (upala slezene) identificiran, liječenje se usredotočuje na temeljni problem. Na primjer, ako imate bakterijsku infekciju, tretman uključuje antibiotike.

Ako povećana slezena uzrokuje ozbiljne komplikacije ili se temeljni problem ne može identificirati ili liječiti, kirurško uklanjanje vaše slezene može biti opcija. U stvari, u kroničnim ili kritičnim slučajevima uklanjanje nudi najbolju nadu za oporavak.

Možete živjeti aktivan život bez slezene, ali tada ste osoba koja je u većoj opasnosti prilikom oboljenja od infekcija. Dokazano je da se tijelo osobe koja živi bez slezene teže bori protiv infekcija.

hrana za slezenu

Slezena – liječenje biljem i prehrana

Najbolji lijek povećane slezene je prevencija – smanjenje rizika od infekcija koje uzrokuju kako naticanje limfnih čvorova tako i povećanja slezene. Jedite mnogo namirnica koje jačaju imunitet, to su uglavnom namirnice bogate:

  • Folnom kiselinom – jetra, integralne žitarice, zeleno lisnato povrće, jezgričasto voće, kvasac.
  • Flavonoidima – luk, salata, bosiljak, brusnica, češnjak, kelj, špinat, šparoge, komorač, soja, crveni grah.
  • Bakrom – jetra, bubrezi, meso, školjke, borovnice šljive, višnje, trešnje, grožđe, biber, grašak, grah, žitarice, kvasci, masline, čokolada. 
  • Jodom – riba, alge, školjke i drugi plodovi mora.
  • Željezom – nemasno crveno meso, riba (srdele), jaja, žitarice, bučine sjemenke, sezam, chia sjemenke, špinat, blitva, kelj, brokula, prokulica, kupus, grah, grašak.
  • Ograničite konzumaciju rafiniranih ugljikohidrata (šećer, bijelo brašno).
  • Redovito vježbajte kako biste ojačali imunitet.
  • Izbjegavajte alkohol, duhan i kofeinske proizvode. 
  • Svaki dan pojedite malo sirova češnjaka, češnjak je prirodni antibiotik.
  • Konzumirajte biljni lijek crvenu pupavicu (echinaceu), kozlinac ili gljive shiitake, te ekstrakt bazgina cvijeta ili pečatnjaka za borbu protiv infekcije.
  • Za bolove u tbuhu možete koristiti čaj od kamilice, čaj od peršinovih sjemenki, čaj ili kapsule paprene metvice.
  • Ako imate grlobolju koja je posljedica infekcije i pritom imate povećanu slezenu, grgljajte tri do šest puta dnevno čajem od majčine, dušice, pečatnjaka ili mire. 
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.09 / 5   113

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: slezena bolovi, bol u slezeni, upala slezene, slezena boli, bolovi u slezeni, slezena bolovi simptomi, bol slezene, bolovi slezene, slezena bolesti, simptomi slezene, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu