Poremećaji sna su blisko povezani s krvožilnim bolestima

Poremećaj spavanja

Ljudi koji loše spavaju mogu imati znatno viši rizik za pojavu srčanog ili moždanog udara, rezultati su studije WHO (World Health Organization) MONICA Project (monitoring trends and determinants in cardiovascular disease).

Istraživanje je dio programa WHO-a koji se bavi praćenjem trendova i determinanti kod krvožilnih bolesti, a prezentirano na konferenciji EuroHeartCare 2015. od strane profesora Valerija Gafarova s Ruske akademije medicinskih znanosti u Novosibirsku.

EuroHeartCare 2015. je tradicionalna godišnja konferencija Vijeća za kardiovaskularnu njegu i srodnih zanimanja Europskog društva kardiologa koje se 14. i 15. lipnja održava u Dubrovniku u suradnji s Hrvatskom udrugom medicinskih sestara kardiologije.

Profesor Gafarov i njegove kolege s najnovijom studijom su željeli dokazati da se poremećaji sna mogu povezati s rizikom od srčanog ili moždanog udara, koji uzrokuju gotovo 80 posto svih smrtnih slučajeva od krvožilnih bolesti.

“Poremećaji spavanja vrlo su blisko povezani s krvožilnim bolestima. Smrtnost od kardiovaskularnih bolesti čini gotovo 50 posto ukupnog mortaliteta u populaciji. Gotovo 80% smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti uzrokuje infarkt miokarda (srčani udar) i moždani udar. To znači da danas govorimo o epidemiji kardiovaskularnih bolesti. Zbog toga je potrebno da se aktivno uključimo u intenzivnu prevenciju rizičnih faktora koji dovode do razvoja kardiovaskularnih oboljenja, a poremećaj sna je jedan od njih”, kaže Gafarov.

Istraživanje je započelo 1994. godine te je u njemu sudjelovalo 657 muškaraca u dobi između 25 i 64 godine iz Rusije, koji dotad nisu imali dijabetes, moždani ni srčani udar.

Tim znanstvenika je proučavao njihov san i 14 godina pratio učestalost infarkta i moždane kapi.

Rezultati su pokazali da muškarci s poremećajem spavanja imaju 2-2,6 puta veći rizik od srčanog udara i 1,5-4 puta veći rizik moždanog udara.

Rizik udara bio je najveći kod udovaca ili rastavljenih, kod onih koji su radili teške fizičke poslove te kod onih koji nemaju završenu srednju školu.

Preporuka je da muškarci između 18 i 64 godine trebaju spavati 7 do 9 sati dnevno, a oni iznad 65 između 7 i 8 sati.

Članak uređen:

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o moždanom udaru u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Poremećaji sna su blisko povezani s krvožilnim bolestima

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Imam dvt lijeve noge , pijem martafarin ,pijem tablete za visoki tlak , trnu mi prsti na obje ruke radim kao kuharica da li se trebam javit lijecniku zbog trnjenja ruku

    • Poštovana, trebate se savjetovati sa svojim liječnikom kako bi se sa sigurnošću utvrdilo u čemu je problem.