Pola sata vježbe može pomoći u snižavanju krvnog tlaka kod žena koje boluju od ove kronične bolesti

bavljenje umjerenom tjelesnom aktivnošću samo 30 minuta može učinkovito smanjiti sistolički krvni tlak kod žena koje boluju od reumatoidnog artritisa

Nedavna studija provedena na Sveučilištu São Paulo u Brazilu otkrila je da bavljenje umjerenom tjelesnom aktivnošću samo 30 minuta može učinkovito smanjiti sistolički krvni tlak kod žena koje boluju od reumatoidnog artritisa (RA).

Pozitivan učinak uočen je ne samo u mirovanju, već i u uvjetima stresa. S obzirom da se osobe s RA suočavaju s 48 % većim rizikom od smrtnosti povezane s kardiovaskularnim bolestima u usporedbi s općom populacijom, hipertenzija postaje kritični problem u ovoj demografiji.

Grupa koja je vježbala doživjela pad sistoličkog krvnog tlaka

Reumatoidni artritis, autoimuno upalno stanje, podrazumijeva imunološki sustav koji pogrešno napada zdrave stanice, što rezultira bolnom upalom, koja često zahvaća više zglobova istovremeno. RA prvenstveno cilja na zglobove u koljenima, rukama i zapešćima, uzrokujući dugotrajnu bol, probleme s ravnotežom i moguće deformitete.

Osim toga, RA je često povezan s hipertenzijom i kardiovaskularnim problemima, koji utječu na različite organe u tijelu.

Podrijetlo RA ostaje nepoznato, iako prepoznati čimbenici rizika uključuju dob, pušenje (uključujući djecu pušača), nerađanje kod žena, spol, pretilost i genetiku. Ova studija, objavljena u Journal of Human Hypertension, usredotočena je na istraživanje utjecaja jednog aerobnog treninga na krvni tlak kod osoba s RA i hipertenzijom.

30 minuta kao optimalno trajanje vježbe za smanjenje tlaka
FOTO: Shutterstock

Randomizirano kontrolirano unakrsno ispitivanje uključivalo je 20 sudionica jer RA nerazmjerno pogađa žene. Sudionice su hodale na traci za trčanje 30 minuta umjerenim tempom ili su bile u kontrolnoj grupi, ostajući u mirovanju. Krvni tlak u mirovanju mjeren je prije i nakon svake vježbe, a reakcije krvnog tlaka na stres procijenjene su korištenjem Stroop-Color Word testa i Cold Pressor testa.

Rezultati su pokazali da je grupa koja je vježbala doživjela pad sistoličkog krvnog tlaka tijekom testa hladnog pritiska, koji obično povisuje krvni tlak.

Nakon vježbe sudionici su nosili ambulantne aparate za mjerenje krvnog tlaka 24 sata, otkrivajući sniženi sistolički krvni tlak u mirovanju i naglašeni sistolički krvni tlak.

Prosječno smanjenje sistoličkog krvnog tlaka bilo je pet milimetra živina stupca, što je klinički značajno smanjenje povezano sa smanjenim rizikom od moždanog udara, bolesti koronarnih arterija i ukupne smrtnosti.

30 minuta kao optimalno trajanje vježbe za smanjenje tlaka

Prema dr. Tiagu Peçanhi, višem istraživaču, aerobne vježbe izazivaju vazodilataciju, opuštaju krvne žile i smanjuju sistolički krvni tlak. Ovaj učinak, poznat kao hipotenzija nakon vježbanja, može imati dugoročne koristi za osobe s hipertenzijom.

Studija nije pronašla značajan učinak vježbanja na dijastolički krvni tlak. Dr. Peçanha je predložio da bi 30 minuta moglo biti optimalno trajanje vježbe za postizanje navedenih vrijednosti krvnog tlaka.

Što se tiče mogućeg utjecaja na muškarce s RA, naglasio je potrebu za daljnjim istraživanjem, priznajući da su muškarci manje pogođeni RA, ali je kod njih rizik od budućih kardiovaskularnih događaja veći u usporedbi sa ženama s RA.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu