Od gastritisa i čira na želucu do raka želuca: Ako jedan član obitelji ima ovu bakteriju, cijela obitelj se treba testirati

Kada gastrointestinalni problemi uključuju bakteriju Helicobacter pylori, članovi kućanstva pacijenta također bi trebali biti testirani na infekciju

Kada gastrointestinalni problemi uključuju bakteriju Helicobacter pylori, članovi kućanstva pacijenta također bi trebali biti testirani na infekciju, pokazalo je kinesko istraživanje.

Iako obično asimptomatske, infekcije želuca ili početnog dijela tankog crijeva s H. pylori najčešći su uzroci peptičkog ulkusa.

H. pylori također može uzrokovati gastritis, iritaciju želučane sluznice i, u rijetkim slučajevima, ako se ne liječi, može dovesti do raka želuca.

H. pylori također može uzrokovati gastritis, iritaciju želučane sluznice i, u rijetkim slučajevima, ako se ne liječi, može dovesti do raka želuca
FOTO: Shutterstock

Istraživači u Kini proveli su H. pylori testove na svim članovima 10.735 obitelji u 29 pokrajina.

Među 31.098 ispitanika obuhvaćenih studijom približno 43 % odraslih i 21 % djece i adolescenata bili su zaraženi. Samo 29 % obitelji nije imalo infekcije.

Svih preostalih 71 % imalo je barem jednog zaraženog člana, uključujući 20 % u kojima su zaraženi svi članovi obitelji, objavili su istraživači u časopisu Gut.

Svi zaraženi članovi trebaju biti liječeni

Izloženost zaraženim članovima obitelji vjerojatno je glavni izvor širenja, pretpostavili su znanstvenici.

Dok je 14 % djece i adolescenata, koji žive s nezaraženim roditeljima, i samo bilo zaraženo, ta je stopa bila 34 % među djecom koja žive s dva zaražena roditelja.

Prevalencija H. pylori posebno je visoka u Kini.

Znanstvenici su rekli da njihova otkrića upućuju na to da, kada se ustanovi da je pacijent zaražen H. pylori, cijela obitelj treba biti testirana
FOTO: Shutterstock

Prema američkom Nacionalnom institutu za dijabetes, probavne i bubrežne bolesti, infekcije H. pylori pogađaju 30 – 40 % ljudi u SAD-u.

Najčešće se infekcija dobije u djetinjstvu.

Znanstvenici su rekli da njihova otkrića upućuju na to da, kada se ustanovi da je pacijent zaražen H. pylori, cijela obitelj treba biti testirana i svi zaraženi članovi trebaju biti liječeni.

Infekcije se eliminiraju antibioticima.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu