Novo istraživanje: Omikron ne utječe štetno na zdravlje srca i krvnih žila u mlađih odraslih osoba koje su cijepljene

Omikron ne utječe štetno na zdravlje srca i krvnih žila u mlađih odraslih osoba koje su cijepljene

Omikron varijanta koronavirusa ne utječe negativno na zdravlje srca i krvnih žila u mlađih odraslih osoba koje su cijepljene, rezultati su manje američke studije.

Pokazalo se da su ranije varijante koronavirusa štetno utjecale na srce i krvožilni sustav pacijenata, zbog čega su znanstvenici očekivali slične obrasce kada su proveli manje istraživanje među grupom mlađih osoba.

Usporedili su stanje 23 mladih ljudi koji su se u zadnjih šest tjedana zarazili jednom od varijanti omikrona s 13 cijepljenih mladih odraslih osoba koje nikada nisu imale COVID-19.

Sudionici istraživanja imali su prosječno između 20 i 25 godina. 

Markeri kardiovaskularnog zdravlja uključivali su funkciju krvnih žila i reakciju na podražaje, ovapnjenje stijenki arterija, varijabilnost otkucaja srca i reakcije srca na promjene krvnog tlaka, objavljeno je u časopisu American Journal of Physiology – Heart and Circulatory Physiology.

Suprotno našoj hipotezi, napisali su autori, nije bilo razlika ni u jednom od navedenih parametara među zdravim cijepljenim mlađim odraslim osobama koje su se zarazile COVID-om za vrijeme vala omikron varijante i onih koje nikada nisu imale COVID.

Istaknuli su:

Saznanje da sve varijante koronavirusa nisu štetne za zdravlje srca i krvnih žila kod mladih, inače zdravih odraslih osoba, vrlo je obećavajuće. Ipak, postoje nedavne indicije po kojima bi kardiovaskularno zdravlje u pojedinaca moglo biti dugoročno narušeno. Stoga ćemo morati obaviti dodatna istraživanja da bismo odredili dugoročan ishod njihova kardiovaskularnog zdravlja.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu