Koronavirus i smrtnost

Koronavirus i smrtnost

Otkako se pojavio SARS-CoV-2 u Kini i počelo širenje COVID-19 diljem svijeta, najčešće pitanje koje brine mnoge jest kolika je smrtnost od koronavirusa. Svakodnevno se objavljuju brojni podaci iz pogođenih zemalja i rade statistike.

Trenutno, 26. ožujka, svijet broji 487 433 slučajeva, od čega su 117 577 izliječeni te 22 026 preminuli.

U Hrvatskoj na isti dan postoji 481 oboljelih, od tog 22 izliječene i 2 preminule osobe.

Smrtnost od koronavirusa u svijetu

Prema zadnjim podacima, smrtnost bi bila otprilike 4,5% u svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija trenutno drži podatak da je oko 3,4% zaraženih umrlo, ali istina je da nijedna statistika nije točna.

Prilikom računanja postotka umrlih, uzimale su se brojke samo onih koji su registrirani kao zaraženi. Epidemiolozi smatraju da je postotak umrlih u stvarnosti puno niži zbog brojnih neprijavljenih slučajeva zaraženih, odnosno zbog ljudi bez simptoma (tzv. asimptomatske kliconoše) ili onih s vrlo blagim simptomima koji su slični prehladi.

Smrtnost od koronavirusa
Foto: Pixabay

Nadalje, smrtnost od koronavirusa razlikuje se po dobnim skupinama. Prema statističkim podacima iz Italije, najviše preminulih (42,71%) je u starijih između 80 i 89 godina, zatim slijede oni od 70 do 79 godina gdje je preminulih 35,57%. Nema zabilježenih smrti kod mlađih osoba do 29. godine starosti, već se pojavljuju u starosnoj grupi 30 -39 s 0,25% smrti.

Trenutno se ne treba fokusirati na smrtnost jer govori samo o preminulima među potvrđeno zaraženim osobama. Da bi se saznao broj ukupno zaraženih, bilo bi potrebno provesti testiranje u općoj populaciji i onih bez simptoma i onih s blagim simptomima.

Njemačka i smrtnost od koronavirusa

Primjer države koja provodi opsežna testiranja je Njemačka. U ovom trenutku, 26. ožujka, u Njemačkoj je potvrđeno 39 502 zaraženih, a preminulih je 222, čime je smrtnost svega 0,5%. Osim toga, Njemačka je država s najvećim brojem kreveta na jedinicama intenzivne njege po stanovniku.

Podaci su vrlo različiti među zemljama, stoga nema smisla zamarati se postocima, već je bolje usmjeriti svoj fokus kako spriječiti daljnje širenje virusa i kako zaštititi one najugroženije – starije osobe, kronične bolesnike i druge imunokompromitirane.

Zašto Italija i Španjolska imaju velik broj smrtnih slučajeva?

Visok postotak umrlih u Italiji, čak 9,5% (prema podacima 25. ožujka), može biti objašnjen relativno visokim udjelom starije populacije – čak 23% Talijana čine stariji od 65 godina.

Problem koji se kod njih dogodio je što se virus vrlo rano i brzo proširio po manjim talijanskim naseljima i manjim zdravstvenim ustanovama koja nisu bila adekvatno opremljena i pripremljena na veći broj oboljelih. Zdravstveni sustav našao se pred kolapsom zbog velikog broja oboljelih kojima je bila potrebna intenzivna pomoć, a jedinica intenzivne njege je jednostavno premalo. Virus se počeo širiti unutar bolnica u kojima se već nalaze uglavnom starije osobe ili osobe koje boluju od neke druge bolesti.

Smrtnost starijih od koronavirusa
Foto: Pixabay

Španjolsku čeka sličan scenarij, kao i ostale države koje ne budu na vrijeme započele restriktivne mjere. U Italiji i Španjolskoj trebalo je dulje vremena da pokrenu društvenu izolaciju i u potpunosti zabrane javna okupljanja čime bi se onemogućilo nesmetano širenje virusa. Kina i Južna Koreja su vrlo brzo nakon uvođenja karantene uspjele smanjiti broj novozaraženih te ovih dana broje drastičan pad novih slučajeva.

Na koji način doprinijeti smanjenju smrtnosti?

Socijalna izolacija! Neizmjerno je bitno smanjiti broj kontakata s drugim osobama, osim u slučajevima nabavke namirnica, odlaska u ljekarnu ili liječniku zbog prethodnih terapija. Ako sumnjate na pojavu simptoma koronavirusa, najprije zovite svog liječnika obiteljske medicine te dežurnog epidemiologa. Nikako nemojte na svoju ruku odlaziti na Hitnu jer time ugrožavate druge osobe.

U ovim trenucima nemojte misliti samo ne sebe, već i na druge koji su potencijalno u većoj životnoj opasnosti od vas ako se zaraze.

Prilikom odlaska u kupovinu, ne kupujte namirnice u ogromnim količinama jer time uskraćujete iste drugim ljudima, vašim susjedima, poznanicima i prijateljima. Ponašajte se razumno i odgovorno, vodite brigu o čistoći i higijeni vlastitog tijela i prostora u kojemu boravite te ne zaboravite na starije i mlađe ukućane kojima sve ovo može predstavljati izuzetan psihički pritisak.

Više informacija o koronavirusu potražite ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu