Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Gravesova oftalmopatija (očna bolest štitnjače) – simptomi i liječenje

gravesova-oftalmopatija

Gravesova oftalmopatija je očna bolest poznata i kao očna bolest štitnjače ili distiroidna orbitopatija. Ti se izrazi koriste za opis egzoftalmusa, odnosno izbočenja očne jabučice ili buljookosti.

No izbočenje očne jabučice može biti znak krvarenja u pozadini očne jabučice, venskoga zastoja, upale ili tumora. Stoga, kada govorimo o Gravesovoj oftalmopatiji, obično govorimo i o simptomima Gravesove ili Basedowljeve bolesti.

Gravesova bolest ili autoimuna hipertireoza jedna je od češćih autoimunih bolesti (štitnjače), a najviše pogađa žene u dobi od 30 do 50 godina. Gravesova oftalmopatija pojavljuje se kod skoro polovice oboljelih.

Njezina “istaknuta” pojava kod pacijenata može postati razlog za zabrinutost. Ipak, važno je znati da je riječ o stanju s blagim i izlječivim simptomima.

Gravesova oftalmopatija – tijek bolesti

Gravesova oftalmopatija (GO) je stanje koje prvenstveno utječe na ekstraokularne mišiće, mišiće koji okreću oči oko njihovih osi. Ona je usko povezana s Gravesovom bolešću, ali ipak je riječ o dva odvojena stanja.

Tijek jedne bolesti nije ovisan o tijeku druge. Gravesova oftalmopatija može se pojaviti puno prije, istovremeno ili dugo nakon dijagnoze i liječenja bolesti štitnjače. Oko 10% pacijenata s GO ima zdravu štitnjaču.

Razvoj bolesti obično se zaustavlja sam od sebe u roku od 2 godine i rijetko se ponavlja. Liječenje može biti potrebno za vraćanje funkcije kapaka, poboljšanje izgleda i ispravljanje vida.

Više o Gravesovoj bolesti možete pročitati ovdje.

iritacija-ociju

Gravesova oftalmopatija – simptomi

Problemi s očima, u slučaju pojačanoga rada štitnjače, nastaju zbog oticanja tkiva, mišića i masti u šupljini iza očnih jabučica. To je oticanje obično povezano s Gravesovom bolešću.

Kapci i očne membrane mogu se povlačiti dok otiču. To dovodi do štetnog izlaganja rožnice vanjskim čimbenicima i povisuje rizik njezine upale. Rožnica je prednji prozirni i ispupčeni okrugli dio bjeloočnice.

U težim slučajevima bolesti oteklina može uzrokovati ukrućenje očnih mišića te značajno otežati pokretanje oka. Također, oteklina može vršiti pritisak na očni živac i tako oslabiti vid.

Rani simptomi:

 • osjećaj iritacije u očima,
 • osjećaj suhoće oka,
 • svrbež oka,
 • konjunktivitis,
 • prekomjerno suzenje oka,
 • pomicanje oka prema naprijed (proptoza),
 • pojačana osjetljivost na svjetlo i
 • dvostruko viđenje (diplopija).
udvojeni-vid

Kasni simptomi:

 • oticanje oka,
 • izbuljeni pogled,
 • nemogućnost pomicanja ili potpunog zatvaranja oka,
 • (gnojna) upala rožnice,
 • i gubitak vida (rijetko).

Gravesova oftalmopatija obično je povezana s drugim simptomima pojačanoga rada štitnjače. Međutim, klasični simptomi hipertireoze nisu uvijek prisutni.

Izbočenje očiju može se pojaviti i kad štitnjača nije pretjerano aktivna. Nekada potraje do četiri mjeseca pa prođe samo od sebe. No može i potrajati usprkos liječenju štitnjače ili tretmanima za oči.

Kako spriječiti oticanje očnih jabučica?

Gravesova bolest ne može se spriječiti. Tako se ni na s njom povezanu očnu bolest ne može preventivno djelovati. Ipak, suvremena medicina smatra da liječenje hipertireoze zračenjem loše utječe na ovu pojavu.

No terapija lijekovima za štitnjaču ili operacijom ne utječe na tijek Gravesove očne bolesti. Ako se štitnjača već mora ozračiti, preporučuje se da se bolesnicima uz radioaktivnu terapiju daju i kortikosteroidni lijekovi.

Tako bi se trebale smanjiti šanse za razvoj Gravesove oftalmopatije. Na umu treba imati i to da su pušači skloniji razvijanju Gravesove bolesti nego nepušači.

pušenje

Gravesova oftalmopatija – liječenje

Gravesova oftalmopatija može se pokušati liječiti i nekim prirodnim metodama.

Prirodne metode

U blažim slučajevima hladni oblozi od čaja od kamilice, kvalitetne sunčane naočale i umjetne suze pružaju olakšanje. Sličan učinak ima i ovlaživač zraka u stanu ili kući.

Često se osobama s Gravesovom očnom bolešću savjetuje spavanje s glavom na povišenom kako bi smanjile oticanje kapaka.

Smanjiti oticanje mogu i dodatak prehrani sa selenom, kurkuma, laneno ulje te kapsule enzima serapeptaze.

čajevi

Ostale metode

Kortikosteroidni lijekovi, oralni ili intravenski, glavna su terapija za Gravesovu bolest oka.

U slučajevima tvrdokornih oteklina može se koristiti zračenje oka. No već smo naveli kako zračenje dugoročno i nije najbolji niti preporučljiv izbor jer može uzrokovati daljnja oštećenja očiju i pogoršanje vida.

Ako imate problema s dvostrukom slikom, mogu vam se propisati dioptrijske naočale ili savjetovati operacija očnih mišića. Također, moguće je vježbati mišiće oka kako biste izbjegli probleme s vidom.

Kirurške operacije oka

Kirurške operacije oka su:

 • operacija očnih mišića,
 • operacija očnih kapaka,
 • orbitalna dekompresija.

Operacija kapaka služi za ublažavanje nuspojava koje nastaju zbog nemogućnosti zatvaranja očiju, među kojima su pretjerano suzenje i iritacija oka.

Otečeno tkivo može uzrokovati probleme s pokretanjem oka. To može oslabiti vid ili dovesti do dvostrukog viđenja. U takvim slučajevima pomaže operacija (ili operacije) očnih mišića.

Kada je ugrožena sposobnost vida, izvodi se orbitalna dekompresija. U tom se postupku uklanja kost ili masno tkivo između očnih šupljina (orbita) i sinusa. Tako se napravi više prostora za natečeno tkivo.

Ova operacija zahtijeva pažnju zdravstvene ustanove s puno iskustva u ovom području. Sve navedene operacije izvodi oftalmolog.

Operacija oka

Završna napomena

Osim svega navedenog, važno je ne zanemariti održavanje rada štitnjače, odnosno lučenja njezinih hormona na uobičajenoj razini. Nakon liječenja hipertireoze postoji značajan rizik od hipotireoza (oslabljeni rad štitnjače).

Na poveznici pročitajte o prirodnim načinima uravnoteživanja rada štitnjače.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu