Čak 65 % Hrvata je pretilo: “Sve dok je u našem narodu uvriježeno mišljenje kako je debljina odraz zdravlja i blagostanja, imamo veliki problem!”

Čak 65 % Hrvata je pretilo

Ministarstvo zdravstva izradilo je Akcijski plan za borbu protiv debljine, a u sklopu reforme zdravstva uspostavit će se sestrinska savjetovališta koja će se baviti kontrolom kroničnih bolesti te prevencijom i kontrolom debljine, najavila je državna tajnica Marija Bubaš.

Čak dvije trećine Hrvata (65 %) je pretilo ili prekomjerno teško. Zato je u rješavanju ovog problema iznimno važno dijagnosticirati bolest kako bi se ona poslije mogla liječiti, istaknuto je na okruglom stolu koji su organizirali Hrvatsko društvo za debljinu Hrvatskog liječničkog Zbora i Veleposlanstvo Danske.

Bubaš je istaknula:

Potreban nam je zaokret koji uključuje aktivnu ulogu svakog pojedinca kako bi zdrave životne navike postale i naš stil života. Ono što mogu potvrditi jest da je izrađen Akcijski plan za borbu protiv debljine čiji će cilj biti promicanje zdravih životnih navika i prevencija čimbenika rizika debljine.
Izrađen Akcijski plan za borbu protiv debljine čiji će cilj biti promicanje zdravih životnih navika i prevencija čimbenika rizika debljine
FOTO: Getty Images

Osim novog akcijskog plana, resorno ministarstvo u sklopu reforme zdravstva priprema uspostavu sestrinskih savjetovališta koja će se primarno baviti kontrolom kroničnih bolesti, prevencijom i kontrolom debljine te borbom protiv stigmatizacije bolesti koja je prisutna.

Tu je Bubaš napomenula:

Ključ smanjenja mnogih kroničnih bolesti je upravo osvješćivanje rizika i utjecaja naših osobnih odabira na te rizike a tu je jedan od presudnih faktora zdravstvena pismenost svakog pojedinca.

Pročitajte članak “Debljina je bolest i ne liječi se dijetom: Nutricionistica otkriva kako trajno promijeniti životni stil, navike i uvjerenja o hrani i tijelu“.

Nije dovoljna samo edukacija

Edukacija o prevenciji debljine i o važnosti uravnotežene prehrane najvažnija je kod djece od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, istaknuo je predsjednik Hrvatskog društva za debljinu HLZ-a Davor Štimac:

Sve dok je u našem narodu uvriježeno mišljenje kako je debljina odraz zdravlja i blagostanja, imamo veliki problem. Tu paradigmu moramo mijenjati kod svih generacija.
Edukacija o prevenciji debljine i o važnosti uravnotežene prehrane najvažnija je kod djece od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
FOTO: Getty Images

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić ocijenila je kako nije dovoljna samo edukacija, već i zdravstveni radnici koji će imati vremena baviti se navedenim problemom:

Svakako bismo predložili da se ubuduće poveća broj specijalizacija iz obiteljske medicine, ali i da se obiteljskim liječnicima osigura mogućnost proširenja tima u vidu jedne dodatne medicinske sestre i administratora kako bi se mogli što revnije uključiti u borbu protiv debljine.

Na taj bi se način, smatra, povećao broj dijagnoza, s obzirom da je sada bolest dijagnosticirana u manje od 2 % Hrvata s debljinom ili prekomjernom tjelesnom težinom.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu