Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Alkaloza – uzroci, simptomi i liječenje

alkaloza

Krv se sastoji od kiselina i baza koji se mjere na pH tablici. Kako bi se organizam očuvao, bitno je održati ravnotežu između kiselina i baza. U normalnim okolnostima u krvi se nalazi neznatno više baza (alkala), a normalna pH vrijednost iznosi između 7,35 – 7,45. Alkaloza nastaje kada tijelo ima previše baza, tj. lužnatije je. To se događa uslijed smanjene razine ugljikovog dioksida u organizmu. 

Što je alkaloza (alkaloza – značenje)?

Pluća i bubrezi održavaju optimalnu razinu pH kiselina i baza u krvi. Smanjenjem ugljikovog dioksida ili povećanjem baza u krvi nastaje alkaloza. Ovo stanje može nastati i zbog nedostatka kalija u krvi (hipokalijemija).

Vrste alkaloze

Postoji nekoliko tipova alkaloze:

 • respiracijska alkaloza,
 • metabolička alkaloza,
 • hipokloremijska alkaloza,
 • hipokalijemijska alkaloza.

Respiracijska alkaloza

Respiracijska alkaloza nastaje kada brzo disanje (hiperventilacija) uzrokuje ubrzano izbacivanje ugljikovog dioksida iz krvi. Najčešći uzrok hiperventilacije, a samim time i respiracijske alkaloze, jest anksioznost i panični napadaj. Drugi uzroci mogu biti: bol, nizak udio kisika u krvi, groznica ili predoziranje aspirinom.

teško disanje

Metabolička alkaloza

Metabolička alkaloza nastaje kada vaše tijelo ubrzano gubi kiseline, primjerice, kod duljeg povraćanja (alkoholizam, salmoneloza, otrovanje…) ili gubitka kalija, što se povezuje s nepravilnim radom nadbubrežne žlijezde.

Metabolička alkaloza – uzroci:

 • gubitak kiseline povraćanjem ili drenažom trbuha,
 • upotreba diuretika,
 • pretjerivanje s alkoholom,
 • adrenalinski napadaj,
 • nagao i brz gubitak kalija iz organizma (najčešće povraćanjem).

Hipokloremijska alkaloza

Do hipokloremijske alkaloze dolazi uslijed naglog gubitka klora u tijelu, a može biti uzrokovano dugotrajnim povraćanjem ili pojačanim znojenjem. Klor je važan u organizmu za održavanje ravnoteže tekućina, s posebnim naglaskom na tekućine koje reguliraju probavu. 

Hipokalijemijska alkaloza

Hipokalijemijska alkaloza nastaje kada se u tijelu naglo snizi razina kalija. Iako se kalij dobiva kroz prehranu, loša prehrana nije uzrok nedostatka kalija. Bolesti bubrega, pojačano znojenje i proljev neki su od razloga povećanog gubitka kalija iz organizma.

Alkaloza – simptomi

Kod početne faze alkaloze mogu se javiti manji, bezopasni simptomi. Međutim, ako se alkaloza ne liječi, može dovesti do šoka ili kome. 

Prvi simptomi alkaloze su:

 • grčevi,
 • trnci u nožnim prstima ili oko usana,
 • razdražljivost,
 • mučnina,
 • drhtave ruke.
povracanje

Kritični simptomi alkaloze su:

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, hitno posjetite liječnika.

Dijagnoza i liječenje alkaloze

Acidobaznom pretragom krvi liječnik utvrđuje razinu kiselina i baza u krvi, odnosno njezin pH. Ako je pH vrijednost iznad 7,45, potvrđuje se alkaloza. Kako bi se detektirao točan uzrok alkaloze, uzima se, osim uzorka krvi, uzorak urina i utvrđuje se razina elektrolita.

Liječenje alkaloze je jednostavna. Odnosno, kod liječenja se tretira uzrok alkaloze.

 • Ako je u pitanju metabolička alkaloza – ona se tretira dodavanjem kalija i natrija. U rijetkim slučajevima liječnik može kroz infuziju dati razrijeđenu kiselinu u krv (amonijev klorid) kako bi snizio pH vrijednost.
 • Ako je u pitanju respiracijska alkaloza – utvrđuje se ima li osoba dovoljno kisika, a nakon toga se traži drugi uzrok kao što je infekcija ili upala. Ako je do respiracijske alkaloze došlo uslijed paničnog napadaja, osoba se treba pokušati smiriti i potiče se na sporije disanje.
 • Kod hipokloremijske i hipokalijemijske alkaloze – uzimaju se dodaci prehrani.
mrkva i banana

Prevencija alkaloze

Zdravim načinom života, kvalitetnom prehranom i dovoljnom hidracijom možete spriječiti alkalozu. Odaberite hranu bogatu kalijem i hranjivim tvarima kako biste spriječili nedostatak elektrolita. Namirnice bogate kalijem su:

Pijte dovoljno tekućine tijekom dana (10 čaša dnevno), ako vježbate, povećajte dozu tekućine. Izbjegavajte gazirane napitke, sokove i pića s kofeinom.

Alkaloza i acidoza

Kada se u tjelesnim tekućinama nalazi više kiselina od baza, to stanje naziva se acidoza. Do nje dolazi uslijed nemogućnosti pluća i bubrega da održavaju ravnotežu u tijelu. Iako se procesi u kojima nastaje kiselina u tijelu događaju u različitim organima, pluća i bubrezi su dva glavna organa za vraćanje pH u normalu.

Kada je pH nizak, krv je kiselija (acidoza), a kada je pH visok, krv je bazična (alkaloza). Normalan pH krvi iznosi 7,4. Kao i kod alkaloze i acidoza ima više tipova:

 • respiracijska acidoza – kada se u tijelu nalazi višak CO2 (ako ga pluća ne mogu izbaciti),
 • metabolička acidoza – nastaje u bubrezima uslijed nemogućnosti izbacivanja kiseline iz organizma.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu