Namirnice siromašne kalijem – popis, kome su važne?

Prehrana sa smanjenim kalijem

Namirnice siromašne kalijem osobito su važne bubrežnim bolesnicima i osobama koje uzimaju neke vrste diuretika i lijekova protiv hipertenzije. Neke su namirnice prirodno siromašne kalijem, dok se u nekim namirnicama količina kalija može smanjiti posebnim procesima pripreme. 

Važnost kalija 

Kalij je mineral, tj. preciznije elektrolit, što znači da sudjeluje u prijenosu električnog naboja u tijelu. Upravo zahvaljujući kaliju dolazi do protjecanja živčanih impulsa kroz živce pa je zbog toga kalij važan za komunikaciju između živaca, mišića i srca

Bubrezi su glavni organ koji kontrolira količinu kalija u organizmu.

Bubrezi omogućuju izbacivanje viška kalija urinom. 

Kalij je esencijalna hranjiva tvar. Moramo ga unositi hranom za normalno odvijanje procesa u tijelu, stoga se nalazi u mnogim namirnicama, a dostupan je i u obliku suplemenata. Značajniji izvori kalija u hrani su

  • voće (osobito sušeno), 
  • povrće, 
  • cjelovite žitarice, 
  • mahunarke, 
  • mlijeko, 
  • krumpir. 

Namirnice siromašne kalijem – kome su važne? 

Namirnice siromašne kalijem od osobite su važnosti osobama koje zbog svojih zdravstvenih problema ili uzimanja određenih lijekova trebaju smanjiti količinu kalija u prehrani. Prekomjeran unos kalija kod tih osoba može izazvati hiperkalemiju, tj. stanje povišene razine kalija u krvi. 

Budući da su bubrezi primarni organ koji je odgovoran za kontroliranje razine kalija u tijelu, osobama koje boluju od bubrežnih bolesti savjetuje se smanjiti količinu kalija u prehrani.

Kronična bubrežna bolest povećava rizik od pojave hiperkalemije, pokazalo je istraživanje objavljeno 2009. godine u znanstvenom časopisu Archives of internal medicine

Štoviše, napretkom bubrežne bolesti smanjuje se sposobnost organizma za održavanje ravnoteže, odnosno izbacivanja viška kalija iz organizma. To znači da je lako unijeti previše kalija koji se neće na vrijeme izlučiti iz organizma, što može dovesti do poremećaja rada mišića i srca.

Upravo zbog toga bubrežni bolesnici trebaju odabirati namirnice siromašne kalijem i naučiti načine pripreme hrane kojima se može smanjiti količina kalija u namirnicama. 

Osim unosa kalija, bubrežni bolesnici osobito trebaju voditi računa i o unosu druga dva minerala – fosfora i natrija. 

Uz bubrežne bolesnike na količinu kalija u prehrani trebaju pripaziti i osobe koje koriste neke vrste lijekova koji djeluju tako da smanjuju izlučivanje kalija iz organizma te time ponovno povećavaju rizik od pojave hiperkalemije. 

U te lijekove ubrajaju se: 

  • Lijekovi za povišen krvni tlak ili hipertenziju – ACE inhibitori (npr. lizonipril) i blokatori angiotenzinskih receptora (npr. losartan), 
  • Lijekovi za povišen krvni tlak ili hipertenziju – ACE inhibitori (npr. lizonipril) i blokatori angiotenzinskih receptora (npr. losartan), 

Namirnice siromašne kalijem – popis 

Namirnicama siromašnim kalijem smatraju se one namirnice koje ne sadrže više od 200 mg kalija u jednom serviranju, koje je najčešće količina namirnice koja stane u ½ šalice od 240 mL. 

Slijedi popis namirnica koje su siromašne kalijem. Uz to, treba imati na umu da je osim količine kalija u namirnicama važno i koliko se pojedine namirnice pojede. Namirnicama koje su siromašne kalijem može se unijeti znatna količina kalija ako ih se jede u velikim količinama. 

Za individualni plan prehrane sa smanjenom količinom kalija uvijek se možete obratiti magistru nutricionizma, što može biti od osobite koristi na samom početku provođenja dijete sa smanjenom količinom kalija.              

Popis namirnica siromašnih kalijem

  • Mlijeko i mliječni proizvodi: polutvrdi i tvrdi sirevi, topljeni sir, mliječni namaz, svježi kravlji sir, kiselo vrhnje, maslac, 
  • Meso, riba i jaja: jaja, štuka, grgeč, kavijar, 
  • Žitarice – općenito, rafinirani proizvodi sadrže manje kalija u odnosu na integralne: kukuruzno brašno, kukuruzne pahuljice i krupica, pšenično brašno i krupica, bijeli kruh i tjestenina, bijela riža, bijeli tost, bijeli dvopek, heljdino brašno, ječmena kaša, 
  • Voće: jabuke, kompot od marelice, borovnice, kompot od ananasa, kruške, šljive, brusnice, višnje, grožđe, grejp, mandarine, breskve, jagode, maline, 
  • Povrće: krastavci, paprika, luk crveni, feferoni, tikvica, rotkvica, grašak, šampinjoni, zelena salata, kelj, patlidžan, kukuruz, celer, cvjetača, brokula, šparoge, kuhani kupus i mrkva, špinat, mladi luk, 
  • Orašasti plodovi i sjemenke: suncokret, sjemenke bundeve, lana i sezama, bademi, orasi, kikiriki, 
  • Napitci: čaj (manje od 1 L na dan), (manje od 1 šalice dnevno). 
Sjemenke suncokreta i bundeve
Foto: Unsplash

Osim ovoga popisa namirnica siromašnih kalijem, na portalu možete pronaći i članak Namirnice bogate kalijem – gdje ima najviše kalija, višak kalija i kalij suplement

Kako smanjiti količinu kalija u namirnicama? 

Osim odabira namirnica koje su prirodno siromašne kalijem, količina kalija u prehrani može se smanjiti i primjenom određenih kulinarskih metoda. Tako se, primjerice, količina kalija u krumpiru koji je kuhan narezan na kockice ili nariban količina kalija smanjila za 50-75 %. To je pokazala znanstvena studija objavljena 2008. godine u časopisu Journal of Food Science

Inače, kalij se ne može uništiti metodama kao što su kuhanje, smrzavanje, pečenje ili konzerviranje. Ipak, kalij je iznimno dobro topljiv u vodi tako da prethodno namakanje, kuhanje u vodi koja nije zasoljena i odbacivanje vode u kojoj se hrana kuhala može pomoći u smanjenju kalija u namirnicama

Sadržaj kalija može se smanjiti za jednu trećinu ako se usitnjeno povrće namače barem 2 sata prije pripreme, te se ta voda baci. Pri tome, poželjno je koristiti veće količine vode (ako je moguće, 10 puta veće od količine povrća) od uobičajenih kako bi se što veće količine kalija otopile i uklonile iz namirnice. 

Također, prehrambene proizvode koji se nalaze u tekućini, poput kompota, prije konzumiranja treba ocijediti. Time se uklanja kalij koji se otopio u, primjerice, soku od kompota.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Bakris, G. L., Olendzki, B. (2019) Patient education: Low-potassium diet (Beyond the Basics). UpToDate. 
  2. Gradska bolnica Pakrac: Preporuke o prehrani za pacijente na hemodijalizi. Opća županijska bolnica Požega. 
  3. Office of Dietary Supplements (2020) Potassium – fact sheet for health professionals. National Institutes of Health. 
  4. Einhorn, L. M., Zhan, M., Hsu, V. D., Walker, L. D., Moen, M. F., Seliger, S. L., Weir, M. R., Fink, J. C. (2009) The frequency of hyperkalemia and its significance in chronic kidney disease. Archives of internal medicine, 169(12), 1156–1162. 
  5. Bethke, P. C., Jansky, S. H. (2008) The effects of boiling and leaching on the content of potassium and other minerals in potatoes. Journal of food science, 73(5), H80–H85.  
  6. National Kidney Foundation: Potassium and Your CKD Diet. National Kidney Foundation. 

Ocijenite članak

4.31 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu