Artroza koljena – Tai Chi pomaže umanjiti bolove

koljeno

Tri mjeseca aktivnog sudjelovanja u programu drevne kineske vještine Tai Chi, jednako je učinkovito kao i mjere konvencionalne fizikalne terapije. To je rezultat ispitivanja objavljenog na Europskom reumatološkom kongresu u Rimu (EULAR).

Ispitivanje koje su na 204 bolesnika obavili liječnici tri velike klinike u SAD, prvo je znanstveno randomizirano istraživanje na tu temu.

Pacijenti su bili podijeljeni u dvije skupine:

  • Tai Chi vježbe u klasičnom Yang stilu, dva puta tjedno u trajanju od dvanaest tjedana
  • Fizikalna terapija jednakog vremenskog intenziteta tijekom šest tjedana te daljnjih šest tjedana kućnog treninga čija provedba je bila strogo kontrolirana.

Nakon dvanaest tjedana pacijenti su ispitivani prema kriterijima boli u koljenu, funkcije zgloba, depresije, vlastite procjene stanja i kvalitete života te dva testiranja hoda.

tai-chi

Rezultati smanjenja boli u koljenu se gotovo nisu razlikovali između dviju ispitivanih skupina – kod obje je zamijećeno znatno smanjenje boli. Ni prema ostalim kriterijima nije bilo značajnijih razlika.

No, ipak, što se tiče vlastite prosudbe kvalitete života i stupnja depresije, rezultati su statistički značajno bolji kod grupe koja je bila na Tai Chi-ju.

Voditelj ovog ispitivanja Chenchen Wang s Tufts Medical centra smatra da se Tai Chi može neograničeno preporučiti kao terapija artroze koljena.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: artroza, artroza koljena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu