Jabučni ocat i visoki tlak: Kako ga koristiti?

Jabučni ocat i visoki tlak

Jabučni ocat i visoki tlak usko su povezani. Jabučni ocat djeluje kao prirodni lijek koji mnogi koriste kako bi pomogli u održavanju zdravlja srca i krvnog tlaka.

Iako znanstvena istraživanja još uvijek nisu dovoljno opsežna, postoje neka obećavajuća saznanja koja sugeriraju da jabučni ocat može pozitivno utjecati na visoki tlak, posebno kada se koristi u kombinaciji s drugim zdravim životnim navikama.

Jabučni ocat i visoki tlak – istraživanja i potencijalne koristi

Jedno istraživanje provedeno na pacijentima s dijabetesom tipa 2 pokazalo je smanjenje razine glukoze u krvi i markera oksidativnog stresa, iako nije zabilježen značajan utjecaj na krvni tlak.

S druge strane, studija provedena na štakorima s hipertenzijom je otkrila da jabučni ocat može smanjiti krvni tlak, a još bolje rezultate pruža kombinacija jabučnog octa s lijekovima za tlak.

Iako jabučni ocat može imati blagi učinak na krvni tlak, on nije zamjena za tradicionalne medicinske tretmane, stoga je važno konzultirati se s liječnikom prije korištenja.

Jabučni ocat za zdravlje
FOTO: Shutterstock

Jabučni ocat za zdravlje – prednosti za krvni tlak i više

Jabučni ocat nije samo koristan za krvni tlak. Osim što može pomoći u snižavanju razine kolesterola, jabučni ocat također može pomoći u mršavljenju.

Istraživanje je pokazalo da ljudi koji su konzumirali jabučni ocat uz kalorijski ograničenu prehranu prijavljuju manju glad i veći gubitak težine, posebno visceralne masti.

Jabučni ocat i med – kombinacija za bolje rezultate

Za još bolji učinak jabučni ocat se može kombinirati s medom. Ova kombinacija nije samo ukusna, već može dodatno pomoći u regulaciji krvnog tlaka i poboljšanju općeg zdravlja.

Med dodaje prirodnu slast, što može učiniti konzumaciju jabučnog octa ugodnijom, dok oba sastojka imaju svoje koristi u održavanju ravnoteže u tijelu.

Jabučni ocat i visoki tlak – kako ga koristiti?

Najčešći način uzimanja jabučnog octa za visoki tlak je razrijediti 1 – 2 čajne žličice u čaši vode i piti prije obroka. Ako vam je okus previše kiseo, možete dodati nekoliko kapi meda kako biste ga poboljšali.

Važno je razrijediti jabučni ocat jer visoke koncentracije mogu oštetiti zubnu caklinu ili iritirati grlo. Također, prije početka korištenja jabučnog octa preporučuje se konzultirati s liječnikom, osobito ako uzimate lijekove za visok tlak.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu