Juha od cvjetače, prokulice i grejpa – dražesni zimski pupoljci za okrijepu
- 4 komentara
- 2 min čitanja

Nježna i lagana, ali i zasitna juha sa zanimljivim iznenađenjem na kraju.
Cvjetača, prokulica, citrusi … sve nas to asocira na zimu, no jeste li pokušali kombinirati sve troje u jedno jelo?
E pa, ja jesam, i to tako da sam spremila gustu juhu od cvjetače i krumpira, dodavši u nju na kraju pečene prokulice i komadiće crvenog grejpa, začinivši je tek s malo listića komorača.
Brzo gotovo, a lagano i zasitno
Nikakva divljanja sa začinima, uloga ove juhe je da vam nježno miluje nepce i želudac i da se nakon jednog tanjura osjećate zasitno, ali lagano. Za to će biti zaslužna i prokulica, poznata i kao kelj pupčar, jer ona predstavlja pravu malu bombicu kad govorimo o hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima.
Sveukupno vrijeme pripreme za ovu juhu neće biti dulje od pola sata, a želite li još laganiju varijantu prokulice, umjesto pečenja možete kratko spremiti na pari.
Na kraju se svakako ohrabrite da dodate listiće komorača i komadiće grejpa prilikom serviranja, bit će to optimalna količina kiseline i svježine da zaokruži ovaj dražestan doživljaj.

Sastojci za 4 – 6 tanjura juhe:
- 400 g cvjetače
- 300 g krumpira
- 1 luk (srednje veličine)
- 500 ml povrtnog temeljca
- 1 l vode
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 prstohvata soli.
Sastojci za pečene prokulice:
- 400 g prokulica
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- sol.
Sastojci za serviranje:

Priprema
- Očišćene prokulice premažite maslinovim uljem, posolite te pokrivene stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, 20 – 25 minuta. Za prekrivanje možete koristiti aluminijsku foliju, vrećice za pečenje ili čak i sami izraditi škartoc od papira za pečenje. Povremeno protresite da se ravnomjerno zapeku, svakih 5 – 7 minuta.
- Za to vrijeme isjeckajte luk, krumpir narežite na kockice velike približno dva centimetra, a cvjetaču slobodno rukama pokidajte na veće komade.
- Na ugrijanom ulju kratko popržite luk da dobije staklasti izgled, otprilike tri minute. Dodajte krumpir, posolite i miješajući pirjajte još pet minuta. Zalijte povrtnim temeljcem i dodajte cvjetaču.
- Promiješajte da se okusi prožmu i, kad počne lagano ključati, ulijte vodu, poklopite i na srednje jakoj vatri pustite da lagano krčka 10 minuta.
- Provjerite je li krumpir mekan, maknite s vatre i usitnite u blenderu ili štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu juhu.
Juhu servirajte toplu, dodajte u nju prethodno pečene prokulice, listiće komorača i komadiće crvenog grejpa koji prethodno obavezno oljuštite, ne samo od kore, već i opne.
Dobar tek i svakako javite dojmove!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Sindrom dobrog djeteta: Nije vezan samo uz djetinjstvo, nego se prenosi i u odraslu dob! Psihologinja otkriva značenje ove fraze
- Marija Granić
- 5 min čitanja