Juha od cvjetače, prokulice i grejpa – dražesni zimski pupoljci za okrijepu

juha od cvjetace - marina ladavac

Nježna i lagana, ali i zasitna juha sa zanimljivim iznenađenjem na kraju.

Cvjetača, prokulica, citrusi … sve nas to asocira na zimu, no jeste li pokušali kombinirati sve troje u jedno jelo?

E pa, ja jesam, i to tako da sam spremila gustu juhu od cvjetače i krumpira, dodavši u nju na kraju pečene prokulice i komadiće crvenog grejpa, začinivši je tek s malo listića komorača.

Brzo gotovo, a lagano i zasitno

Nikakva divljanja sa začinima, uloga ove juhe je da vam nježno miluje nepce i želudac i da se nakon jednog tanjura osjećate zasitno, ali lagano. Za to će biti zaslužna i prokulica, poznata i kao kelj pupčar, jer ona predstavlja pravu malu bombicu kad govorimo o hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima.

Sveukupno vrijeme pripreme za ovu juhu neće biti dulje od pola sata, a želite li još laganiju varijantu prokulice, umjesto pečenja možete kratko spremiti na pari.

Na kraju se svakako ohrabrite da dodate listiće komorača i komadiće grejpa prilikom serviranja, bit će to optimalna količina kiseline i svježine da zaokruži ovaj dražestan doživljaj.

necci - tokanske palacinke
FOTO: Mare

Sastojci za 4 – 6 tanjura juhe: 

  • 400 g cvjetače
  • 300 g krumpira
  • 1 luk (srednje veličine)
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 1 l vode
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 2 prstohvata soli.

Sastojci za pečene prokulice:

  • 400 g prokulica
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • sol.
Sastojci za serviranje:
Crveni grejp
FOTO: Shutterstock

Priprema

  1. Očišćene prokulice premažite maslinovim uljem, posolite te pokrivene stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, 20 – 25 minuta. Za prekrivanje možete koristiti aluminijsku foliju, vrećice za pečenje ili čak i sami izraditi škartoc od papira za pečenje. Povremeno protresite da se ravnomjerno zapeku, svakih 5 – 7 minuta.
  2. Za to vrijeme isjeckajte luk, krumpir narežite na kockice velike približno dva centimetra, a cvjetaču slobodno rukama pokidajte na veće komade.
  3. Na ugrijanom ulju kratko popržite luk da dobije staklasti izgled, otprilike tri minute. Dodajte krumpir, posolite i miješajući pirjajte još pet minuta. Zalijte povrtnim temeljcem i dodajte cvjetaču.
  4. Promiješajte da se okusi prožmu i, kad počne lagano ključati, ulijte vodu, poklopite i na srednje jakoj vatri pustite da lagano krčka 10 minuta.
  5. Provjerite je li krumpir mekan, maknite s vatre i usitnite u blenderu ili štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu juhu.

Juhu servirajte toplu, dodajte u nju prethodno pečene prokulice, listiće komorača i komadiće crvenog grejpa koji prethodno obavezno oljuštite, ne samo od kore, već i opne. 

Dobar tek i svakako javite dojmove!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.94 / 5   16

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu