Fini domaći rezanci od slanutkovog i pirovog brašna

Fni domaći rezanci

Nakon dugo vremena izvadila sam maminu “mašinu” za tjesteninu i rezance te krenula u eksperimentiranje s raznim brašnima. Došla sam do nekih zanimljivih okusa, meni novih u ovako domaćoj izvedbi te ih rado dijelim s vama.

Rezanci od slanutkovog i pirovog brašna, s maslinovim uljem, aquafabom i paprom. O aquafabi sam vam pisala još davno u receptu za kolač s makom i pudingom, a danas ću samo napomenuti da sam u ovom receptu aquafabu reducirala kako bi bila što gušća i dala tjestenini veću elastičnost.

Tijesto za fine domaće rezance
FOTO: Mare

Također, koristila sam ohlađenu aquafabu, no želite li od ovog tijesta raditi neku deblju tjesteninu poput pljukanca, radije koristite ugrijanu aquafabu.

Prije samog recepta još jedna važna napomena – ne morate imati “mašinu” za tjesteninu kako biste pripremili ove rezance. Tijesto možete razvaljati i rezati ručno i slobodno ga pritom ostavite malo debljim. Recimo sve 1 – 3 mm je sasvim u redu.

Fina domaća tjestenina
FOTO: Mare

Sastojci:

Fini domaći rezanci za juhu
FOTO: Mare

Priprema

  1. Promiješajte slanutkovo i pirovo brašno te im dodajte sol.
  2. Aquafabu lagano zagrijavajte dok se ne reducira na skoro polovicu. Treba biti gusta i već pomalo ljepljiva.
  3. Kada se aquafaba ohladila, dodajte joj ulje i sve zajedno umijesite u brašna.
  4. Mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Slobodno prebacite na dasku i pomognite si posipavanjem brašna, a kada ste dobili kompaktnu smjesu, formirajte loptu, pokrijte i ostavite da miruje minimalno 30 minuta, na hladnom mjestu ili u hladnjaku.
  5. Tijesto prije samog valjanja, a nakon što je odstajalo na hladnom, ostavite na sobnoj temperaturi 15-ak minuta.
  6. Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela i, ako imate “mašinu” za tjesteninu, krenite ga valjati od najdebljeg prema tanjem, al stanite negdje na 1 – 3 mm debljine. Ja bih čak laganu prednost dala 3 mm.
  7. Dobivene listove tjestenine pobrašnite te narežite na rezance željene debljine, a odlični su i za tanke rezance za juhu.
  8. Rezance možete kuhati odmah ili ih sušiti prije, a vrijeme kuhanja je zaista kratko. Ovisno o debljini, to može biti 2 – 4 minute. Naravno, stavljate ih u kipuću vodu koju ste prethodno malo posolili.

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu