Fini domaći rezanci od slanutkovog i pirovog brašna
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Nakon dugo vremena izvadila sam maminu “mašinu” za tjesteninu i rezance te krenula u eksperimentiranje s raznim brašnima. Došla sam do nekih zanimljivih okusa, meni novih u ovako domaćoj izvedbi te ih rado dijelim s vama.
Rezanci od slanutkovog i pirovog brašna, s maslinovim uljem, aquafabom i paprom. O aquafabi sam vam pisala još davno u receptu za kolač s makom i pudingom, a danas ću samo napomenuti da sam u ovom receptu aquafabu reducirala kako bi bila što gušća i dala tjestenini veću elastičnost.
Također, koristila sam ohlađenu aquafabu, no želite li od ovog tijesta raditi neku deblju tjesteninu poput pljukanca, radije koristite ugrijanu aquafabu.
Prije samog recepta još jedna važna napomena – ne morate imati “mašinu” za tjesteninu kako biste pripremili ove rezance. Tijesto možete razvaljati i rezati ručno i slobodno ga pritom ostavite malo debljim. Recimo sve 1 – 3 mm je sasvim u redu.
Sastojci:
- 150 g slanutkovog brašna
- 100 g pirovog bijelog brašna
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 120 – 150 ml reducirane aquafabe (inicijalno trebate 200 ml)
- 1 čajna žličica soli
- 1 – 2 čajne žličice papra
- ekstra brašno za posipavanje.
Priprema
- Promiješajte slanutkovo i pirovo brašno te im dodajte sol.
- Aquafabu lagano zagrijavajte dok se ne reducira na skoro polovicu. Treba biti gusta i već pomalo ljepljiva.
- Kada se aquafaba ohladila, dodajte joj ulje i sve zajedno umijesite u brašna.
- Mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Slobodno prebacite na dasku i pomognite si posipavanjem brašna, a kada ste dobili kompaktnu smjesu, formirajte loptu, pokrijte i ostavite da miruje minimalno 30 minuta, na hladnom mjestu ili u hladnjaku.
- Tijesto prije samog valjanja, a nakon što je odstajalo na hladnom, ostavite na sobnoj temperaturi 15-ak minuta.
- Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela i, ako imate “mašinu” za tjesteninu, krenite ga valjati od najdebljeg prema tanjem, al stanite negdje na 1 – 3 mm debljine. Ja bih čak laganu prednost dala 3 mm.
- Dobivene listove tjestenine pobrašnite te narežite na rezance željene debljine, a odlični su i za tanke rezance za juhu.
- Rezance možete kuhati odmah ili ih sušiti prije, a vrijeme kuhanja je zaista kratko. Ovisno o debljini, to može biti 2 – 4 minute. Naravno, stavljate ih u kipuću vodu koju ste prethodno malo posolili.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja