Blagdanska jela koja vole vaš probavni sustav (da, postoje!)

Blagdanska jela koja vole vaš probavni sustav (da, postoje!)

Praznici su vrijeme okupljanja, uživanja i bogatog stola. No, upravo tada mnogi primijete kako se javljaju neugodni simptomi poput otežane probave, nadutosti ili čak zatvora. Zato je briga o probavi za vrijeme praznika jednako važna kao i izbor namirnica koje ćemo staviti na tanjur.

Dobra vijest je da blagdanski obroci ne moraju značiti nužno nelagodu. Uz pametan odabir jela moguće je uživati u okusu, a istovremeno podržati probavni sustav. Donosimo tri recepta koji se lako uklapaju u svečani meni, a pritom su lagani i probavi prijateljski.

Lagani kuglof s jogurtom
FOTO: Shutterstock

Lagani kuglof s jogurtom

Deserti su često najveći izazov za probavu, no ovaj kuglof pokazuje da slatko može biti i nježno. Zahvaljujući jogurtu i umjerenoj količini masnoće, riječ je o slastici koja ne opterećuje želudac.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 200 g grčkog ili čvrstog jogurta
  • 80 ml maslinova ili biljnog ulja
  • 100 g šećera ili 2 – 3 jušne žlice meda
  • 1 jušna žlica naribane korice naranče
  • 250 g pirovog ili integralnog pšeničnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli.

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i namastite kalup za kuglof.
  2. Umutite jaja s jogurtom, uljem, šećerom (ili medom) i koricom naranče.
  3. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i solju.
  4. Smjesu ulijte u kalup i pecite 35 – 40 minuta.
  5. Ostavite da se ohladi prije posluživanja.
Pileća rolada s blitvom
FOTO: Shutterstock

Pileća rolada s blitvom

Tijekom praznika često se poseže za teškim mesnim jelima, no piletina je odlična alternativa jer je lakše probavljiva. U kombinaciji s blitvom, ovo jelo izgleda svečano, a ne stvara osjećaj težine.

Sastojci:

  • 500 g pilećih prsa (tanko narezana)
  • 200 g blitve
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • sol
  • papar.

Priprema:

  1. Blitvu kratko pirjajte na maslinovu ulju s češnjakom i malo soli.
  2. Pileće odreske istucite, začinite i nadjenite blitvom.
  3. Zarolajte meso i učvrstite koncem.
  4. Pecite 35 – 40 minuta na 190 °C.
  5. Prije rezanja ostavite da kratko odstoji.
Salata od crvenog kupusa i jabuke
FOTO: Shutterstock

Salata od crvenog kupusa i jabuke

Vlakna su ključna kada je riječ o prevenciji zatvora, a upravo ih ova salata obiluje. Istovremeno, svježina jabuke pomaže u smanjenju osjećaja nadutosti nakon obilnijih obroka.

Sastojci:

  • pola glavice crvenog kupusa
  • 1 jabuka
  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • sok polovice limuna
  • sol
  • po želji – jušna žlica meda ili šaka brusnica

Priprema:

  1. Kupus sitno narežite ili naribajte.
  2. Dodajte jabuku, limunov sok, maslinovo ulje i sol.
  3. Dobro promiješajte i ostavite nekoliko minuta prije posluživanja.

prirodna mineralna voda Donat
FOTO: Donat

Prirodna podrška probavi tijekom praznika

Čak i uz pažljiv odabir jela, praznici su razdoblje kada se lako pretjera. Upravo tada može pomoći prirodna mineralna voda Donat, poznata po svojem blagotvornom učinku na probavu.

Redovito pijenje Donata, primjerice 0,5 l Donata dnevno, može pridonijeti normalnoj funkciji probavnog sustava. Donat je osobito koristan kod simptoma poput otežane probave, nadutosti i zatvora, koji se često javljaju upravo tijekom blagdana.

Uključivanjem Donata u svakodnevnu rutinu, briga o probavi za vrijeme praznika postaje jednostavnija i prirodnija, bez odricanja od uživanja u hrani.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Donat po najvišim profesionalnim standardima.

 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu