Uskoro će se moći lakše smršaviti? Znanstvenici otkrili što utječe na hranu koju biramo za konzumaciju
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Dok prihod, društveni status, geografski položaj i kultura određuju vrstu i kvalitetu hrane koju ljudi jedu, geni bi također mogli imati ulogu, pokazalo je novo istraživanje.
Čini se da oko 500 gena “izravno utječe” na prehranu ljudi, prema medicinskom fakultetu Sveučilišta u Coloradu, koji je analizirao zdravstvene, socijalne i ekonomske podatke ljudi iz UK Biobanka, baze podataka više od 500.000 ljudi.
Zaključili su kako izgleda da postoji 300 gena “izravno povezanih” s konzumacijom određene hrane i blizu 200 gena povezanih s prehrambenim navikama oko grupa hrane kao što su riba ili voće.
Pročitajte članak “Odbojnost prema hrani: Stječe se u djetinjstvu i velik je problem za zdravlje u odrasloj dobi! Nutricionistica otkriva sve detalje“.
Moglo bi pomoći u sastavljanju dijeta
Joanne Cole sa Sveučilišta u Coloradu, koja će predstaviti nalaze na godišnjoj konferenciji Američkog društva za prehranu u Bostonu, je rekla:
Neki geni koje smo identificirali povezani su sa senzornim putevima – uključujući one za okus, miris i teksturu – i također mogu povećati reakciju nagrađivanja u mozgu.
Dodala je da, budući da genetika ima puno manju ulogu u utjecaju na unos hrane nego svi okolišni čimbenici, moraju proučiti stotine tisuća pojedinaca kako bismo otkrili genetske utjecaje među okolišnim čimbenicima.
Mogući sljedeći korak, prema znanstvenicima, je saznati može li upotreba genetike osobe za prilagodbu profila okusa dijete osmišljene za mršavljenje poboljšati pridržavanje.
Pročitajte i članke:
- Hrana i zdravlje: Nutricionistica otkriva kako hrana utječe na naše zdravlje i zašto to ne smijemo olako shvaćati
- Pravilna prehrana i individualne potrebe: Nutricionistica otkriva razlike i kako utvrditi svoje potrebe
- Analiza popularnih dijeta: Nutricionistica objašnjava zašto je pravilna prehrana bolji izbor.