Šest pogrešaka koje činite prilikom mršavljenja

zdravo mršavljenje

Uvijek ima mjesta za napredak kada govorimo o prehrambenim navikama.

Donosimo vam listu najčešćih pogrešaka koje ljudi čine u procesu gubitka kilograma, a da toga nisu ni svjesni.

Pogreška broj 1: Jedete isključivo omlet od bjelanjaka

Bjelanjcima nedostaje hranjivih tvari koje nalazimo u žumanjku. Žumanjak sadrži antioksidanse, vitamin B i A, željezo, selen, fosfor i druge vrijedne sastojke. Brojne studije su pokazale da kolesterol iz jaja ne utječe na razinu kolesterola u krvi, stoga sljedeći puta kad budete spremali omlet ubacite i žumanjak na tavu.

Pogreška broj 2: Jedete doručak bogat ugljikohidratima

Doručak koji obiluje ugljikohidratima podiže razinu inzulina i povećava glad u kasnijim satima. Jedna od najzdravijih opcija za doručak su omlet (sa žumanjkom) ili smoothie s raznim voćem i povrćem.

Pogreška broj 3: Kupujete proizvode bez glutena

Hrana bez glutena koja se nalazi na policama trgovina i dalje može sadržavati niz drugih štetnih tvari (šećeri, masti, aditivi…). Pripazite na sastojke i pažljivo čitajte deklaraciju pri kupnji takvih proizvoda.

Pogreška broj 4: Pijete „prirodne“ sokove

Sigurno ste ponosi kad naručite prirodni sok u kafiću, no trebate znati da takva pića mogu imati preko 50 grama šećera, što je više od gaziranih pića. Zapamtite, šećer je šećer, čak i ako je fruktoza (prirodni šećer iz voća). Ako već želite sok, odaberite onaj od zelene jabuke ili limunadu jer sadrži manje šečera od sokova napravljenih od lubenice i ananasa.

mrsavljenje-prirodni-sokovi

Pogreška broj 5: Koristite zamjene za maslac

Konzumiranje maslaca je puno bolja opcija od margarina. Zamjene za maslac nisu prava hrana. Margarin je zapravo modificirano biljno ulje s dodanim bojilima i okusima. Maslac sadrži vitamine A, K2,D i E. Odaberice maslac jer je zdraviji i bogatiji hranjivim tvarima neophodnim za funkcioniranje organizma.

Pogreška broj 6: Jedete mliječne proizvode s nižim udjelom masti

Mislite da si činite uslugu ako pijete mlijeko s manje masnoća? Zapravo si činite veliku štetu. Light mlijeko ima jako malo za ponuditi jer mu nedostaju masnoće koje bi apsorbirale kalcij i vitamin A i D.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.86 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu