Nezdrava prehrana čini žene razdražljivima?

razdrazljivost

Opće je poznato kako raspoloženje i hrana idu ruku pod ruku. Neki jedu kako bi se osjećali bolje, neki iz dosade, a neki zbog stresa uzrokovanog svakodnevnim obvezama koje sa sobom nosi moderno društvo.

No, jeste li znali da način na koji jedete može uzrokovati da se osjećate lošije nego što ste se osjećali prije nego što ste počeli jesti? Prema istraživačima sa Sveučilišta Penn State, nezdrave prehrambene navike mogu ženu učiniti razdražljivom nakon obroka.

Nezdrave prehrambene navike obuhvaćaju prejedanje, gubitak kontrole nad jelom i ograničenja unosa hrane – navike koje štetno utječu na mnoge žene koje se bore s viškom kilograma i izgledom.

No, sudeći prema priopćenju koje je izdao Penn State, utjecaj raspoloženja i hrane na pojedinca ne svodi se uvijek na to da se pojedinac nakon jela osjeća bolje.

Dok se mnogo toga saznalo kroz različita istraživanja provedena u kontroliranim laboratorijskim uvjetima na ženama sa značajnim poremećajima u prehrani, malo se toga učinilo po pitanju procjene povezanosti raspoloženja i jela kod žena koje ne pate od poremećaja prehrane, no nemaju ni zdrave prehrambene navike.

„Naša saznanja o raspoloženju i prehrambenim navikama uglavnom potječu iz studija provedenih na ispitanicima koji pate od poremećaja prehrane ili iz laboratorijskih istraživanja“, napomenula je Kristin Heron, suradnica u centru Survey Research Center te pojasnila: „Naša je želja bila istraživanjem obuhvatiti žene i njihov svakodnevni život kako bismo saznali mijenja li se njihovo raspoloženje prije ili nakon nezdravog obroka ili nezdravog načina kontrole tjelesne težine.“

Istraživači s Penn Statea proveli su istraživanje na 131 ženi u dobi između 18 i  30 godina. Žene su sa sobom nosile računala i u njih bilježila odgovore na različita pitanja vezana uz raspoloženje i prehrambene navike tijekom dana.

Rezultati su pokazali da nije bilo velikih promjena u raspoloženjima prije nego što su ispitanice pojele nešto nezdravo, no nakon nezdravog obroka raspoloženje im se pokvarilo u odnosu na raspoloženje u kojem su bile prije jela.

„Ova je studija jedinstvena jer ocjenjuje raspoloženje i prehrambene navike u svakodnevici, pružajući nam tako preciznije podatke o povezanosti između emocija i jela“, izjavio je profesor Joshua Smyth.

„Rezultati ovog istraživanja mogu nam pomoći u boljem razumijevanju uloge raspoloženja u razvoju i održavanju nezdravih prehrambenih navika , što bi moglo biti korisno za razvoj učinkovitijih programa za osobe koje imaju problema s prehranom ili tjelesnom težinom.“

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu