Mogu li dobre masti pomoći u mršavljenju?

Masti mogu pomoći da se riješite viška kilograma ako ih konzumirate u optimalnom omjeru (30 posto od ukupnog unosa kalorija). Premda ljudi konstantno govore kako treba izbaciti ”masti” iz prehrane, to nije točno.

Potrebno je naučiti razlikovati kvalitetne od nekvalitetnih masti, te ih prema tom principu i konzumirati – jer naš organizam itekako treba masti kako bi normalno funkcionirao.U našem tekstu doznajte kako vam one pomažu u mršavljenju.

1. Masti sagorijevaju masti

Naš organizam treba tri nutrijenta za funkcioniranje: ugljikohidrate, bjelančevine i masnoće. Gram masti ima dvaput veću vrijednost od ostala dva nutrijenta.

Kad ne unosimo dovoljno masnoće u tijelo, nemamo energiju koju trebamo da bi metabolizam normalno funkcionirao.

Naučite razlikovati dobre i loše masti!

2. Smanjuju apetit

Masnoće se sporo probavljaju te konzumiranjem monozasićenih masti možete stabilizirati razinu šećera u krvi. Dijeta koja je bogata s omega-3 masnim kiselinama stvara bolji osjećaj sitosti nego dijeta koja ne sadrži masne kiseline.

Više možete doznati u našem članku o Mastima – mitovi i legende!

Zdrave masti

3. Pomažu izgraditi mišiće

Konzumiranje dobrih masti u kombinaciji s tjelovježbom vam može pomoći da izgradite mišićnu masu.

Neka istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline pomažu u sintezi bjelančevina čime se može spriječiti gubitak mišića uslijed starenja.

4. Pomažu u apsorpciji hranjivih tvari

Mnoge vrijedne tvari, poput vitamina A, D i E, su topljive u mastima, što znači da ih organizam ne može pravilno apsorbirati bez masti.

Unosom manje masnoća riskirate i nedostatak vitamina u tijelu.

Članak objavljen:

Saznajte više o mastima u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.50 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu