Majčino mlijeko je važan izvor probiotičkih bakterija

dojenje

Poznato je kako ljudska crijeva sadrže više bakterija nego što u cijelom ljudskom tijelu ima stanica. Za zaštitu od patogenih mikroba i podršku imunološkom sustavu ključne su  probiotičke ili tzv. „dobre bakterije“, koje u crijevima obavljaju ključne zadatke. Međutim, postavlja se pitanje odakle one dolaze, kada znamo da crijeva fetusa u razvoju ne sadrže gotovo nikakve bakterije?

Odgovor se nalazi u prirodnom porodu i kratkom vremenu nakon njega, kad crijeva novorođene bebe naseljavaju bakterije majke i neposredne okoline. Osim toga, istraživanje je pokazalo da majčino mlijeko nije sterilno kako se ranije mislilo, već je i ono važan izvor bakterija, uključujući bakterije mliječne kiseline i bifidobakterije.

Priroda bakterija s kojima se dojenče susretne na samom početku svog života može imati značajan utjecaj na njegovu crijevnu mikrofloru u daljnjem životu. Tako probiotičke bakterije prenesene kroz majčino mlijeko mogu predstavljati značajnu pomoć u razvoju zdrave crijevne mikroflore i smanjenju rizika od određenih bolesti.

Razvoj crijevne flore kod novorođenčeta, u kojoj su bifidobakterije dominantne, potiče se kroz dojenje. Bifidogeno djelovanje majčina mlijeka je rezultat međusobnog djelovanja različitih čimbenika prisutnih u majčinom mlijeku. ‘Prebiotičko djelovanje’, tj. činjenica da se putem specifičnih sastojaka poput laktoze i složenih oligosaharida potiče rast bifidobakterija i laktobacila u crijevima dojenčeta, priznata je već desetljećima.4-6  Međutim, spoznaja da je i samo majčino mlijeko važan izvor zdravih bakterija je nova. Kliničke studije provedene u suradnji sa Nestlé istraživačkim centrom pokazale su da se bifidobakterije zaista prenose iz majčina mlijeka u crijeva dojenčeta tijekom dojenja. Istraživanje koje je proveo Nestlé istraživački centar bilo je prvo koje je otkrilo da se bakterije iz majčinih crijeva prenose u majčino mlijeko putem krvi/limfnog sustava. Istraživanje je pronašlo identične vrste bakterija mliječne kiseline u mlijeku i krvi majki te stolici njihove dojenčadi, dok te bakterije nisu pronađene na obrisima kože s majčinih grudi.

Rezultati su pokazali i da količina potencijalno probiotičkih bakterija značajno varira od regije do regije te između ruralnih i urbanih područja.

Učestalost bakterija mliječne kiseline i bifidobakterija u majčinom mlijeku iz urbanih (lijevo) i ruralnih (desno) područja iz 7 država (%)

Učestalost bakterija mliječne kiseline i bifidobakterija u majčinom mlijeku iz urbanih (lijevo) i ruralnih (desno) područja iz 7 država (%)

Više informacija potražite na: http://www.bebe-nestle.hr/

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu