Kome dajete glas kupovinom prehrambenih artikala?

kupovina

Novcem koji trošimo na prehrambene proizvode prilikom svake kupovine dajemo glas: proizvođačima zdrave hrane ili proizvođačima brze, nezdrave, procesirane i konzervirane hrane, lokalnim farmerima i trgovinama zdrave hrane ili velikim internacionalnim korporacijama kojima je prioritet ne naše zdravlje nego akumulacija što većeg profita.

Evo kako možete svjesno i aktivno povećati potražnju za zdravijim prehrambenim proizvodima kako bi veći broj istih bio dostupan u lokalnim trgovinama i trgovačkim lancima:

1. Tražite od lokalnih trgovaca i trgovačkih lanaca da uvrste u ponudu više zdravih namirnica

Ako u trgovačkim lancima u vašem mjestu nema dovoljno zdravih namirnica u ponudi ili ste možda vegetarijanac ili vegan pa je ponuda prehrambenih artikala za vas oskudna, zatražite razgovor s osobom zaduženom za nabavku proizvoda i tražite da ih uvrste.

Kako biste im olakšali posao, možete napraviti i listu namirnica i brand-ova koje biste željeli vidjeti u njihovim trgovinama i obećajte im ako vam odgovore na zahtjev, da ćete im biti lojalan kupac.

2. Podržite lokalne proizvođače zdrave hrane

Posjetite lokalne sajmove zdrave hrane, kupujte u lokalnim trgovinama zdravih namirnica te na lokalnim tržnicama proizvode iz domaće radinosti, voće i povrće s lokalnih farmi, džemove, sireve… kada god ste u prilici.

Pomoći ćete kako svome zdravlju i okolišu, tako i lokalnoj ekonomiji i “običnim ljudima” koji se bore kako bi prehranili svoju obitelj i nastavili tradiciju svojih baka i djedova.

3. Kupujte organsko i “domaće” kada god ste u prilici

Kada god ste u prilici napravite zdraviji izbor prilikom kupovine.

Ako niste u prilici kupovati sve namirnice iz organskog uzgoja, onda možete kupiti nešto iz domaće radinosti ili proizvode bez dodataka konzervansa i šećera.

Što više zdravih namirnica završi u vašoj vrećici, bit će veća potražnja za istima te će se izbor istih s vremenom povećavati, a njihova cijena smanjivati.

Zdrava prehrana

4. Preporučite zdrave namirnice vašim prijateljima

Ako ste “otkrili” neki zdravi proizvod, po pristupačnoj cijeni i dobre kvalitete preporučite ga svojim prijateljima (možete to čak učiniti i na vašim društvenim mrežama).

Putem društvenih mreža možete se direktno povezati s proizvođačima zdravih namirnica i poslati im riječi hvale, podržati ih like-om i rejtingom njihovih proizvoda.

Na Facebook stranicama većih trgovačkih lanaca možete pohvaliti njihov izbor zdravih namirnica, voća i povrća ili pak izraziti svoje nezadovoljstvo što nemaju u ponudi više takvih proizvoda u vašem mjestu.

Pročitajte kako iskoristiti društvene mreže za mršavljenje i zdraviji životni stil.

5. Za praznike poklanjajte “zdrave košare”

Praznici su idealna prilika da svojim novcem podržite trgovine zdrave hrane i proizvođače iste.

Ako ionako planirate potrošiti novac na kupovinu poklona za nečiji rođendan, Božić ili drugi blagdan, zašto ne biste onda dragim ljudima poklonili zdrave proizvode, poput integralnog brašna od organske heljde, mješavine začina, vrećicu organskog čaja, sušeno voće, džem, med, sir ili vino iz domaće radinosti, orašasto voće, prirodni sok bez dodatka šećera ili neki domaći kozmetički proizvod na bazi organskog bilja.

Ako nekoliko ovakvih proizvoda upakirate u pletenu košaru ili zanimljivu zdjelu (može to čak biti i kartonski podložak za tortu) i omotate celofanom dobit ćete zanimljiv poklon kojeg će se osoba kojoj ste ga poklonili sigurno sjećati, a pomoći ćete i u promoviranju zdravih proizvoda.

Ne samo da ste svojom kupovinom podržali proizvođače zdrave hrane tako što ste im povećali potražnju, već je i vrlo vjerojatno da će se vašim prijateljima i članovima obitelji pokloni svidjeti te da će i sami poželjeti kupiti iste u budućnosti.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu