Kolač od maka – recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Sjemenke maka najčešće se koriste u pripremi slastica zbog posebnog aromatičnog okusa, a bogate su nezasićenim masnim kiselinama što ih čini i dobrima za ljudsko zdravlje.
U domaćoj kuhinji najpopularniji kolač od maka zasigurno je gužvara, ali mak je našao svoje mjesto i u suvremenoj kuhinji u jednostavnim i brzim receptima. Donosimo nekoliko ukusnih recepata od kojih će Vam zamirisati cijeli dom!
Kolač od maka
Sastojci:
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 1 dl ulja
- 1,5 dl mlijeka
- 150 g glatkog brašna
- 150 g maka
- pola vrećice praška za pecivo
- šećer u prahu
Priprema
- U posudi mikserom temeljito izradite jaja i šećer dok se zrnca šećera ne mogu osjetiti pod jezikom.
- U drugoj zdjelici pomiješajte glatko brašno, prašak za pecivo, mak i mlijeko.
- Dobivenu smjesu polako umiješajte u jaja sa šećerom.
- Tepsiju premažite uljem i posipajte brašnom, a potom u nju izlijte smjesu.
- Pecite na 175 °C otprilike 40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
- Kada se kolač ohladi, posipajte ga s malo šećera u prahu.
Kolač od maka s jabukama
Sastojci:
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 100 g oštrog brašna
- 40 g griza
- 1 vrećica praška za pecivo
- 100 g maka
- 2 jabuke
- 100 ml ulja
- 3 žlice mlijeka
Priprema
- Jaja, šećer i vanilin šećer dobro izradite mikserom.
- U posebnoj posudi izmiješajte oštro brašno, prašak za pecivo, griz, mak, ulje, naribane jabuke i mlijeko.
- Dobivenu smjesu umutite s prethodno izrađenim jajima i šećerom.
- Tepsiju premažite uljem i lagano posipajte brašnom, a potom ravnomjerno izlijte smjesu.
- Pecite kolač pola sata na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici.
- Kada se ohladi, po želji prelijte čokoladnom glazurom.
Kolač od maka i čokolade
Sastojci:
- 150 g maslaca
- 150 g tamne čokolade (najbolje sa 70 % kakaovca)
- 150 g šećera u prahu
- 150 g maka
- 5 jaja
- 1 čajna žličica vanilin šećera
Priprema
- Na pari rastopite maslac i čokoladu.
- Razdvojite žutanjke i bjelanjke, pa žutanjke dobro izmiksajte sa šećerom.
- U smjesu dodajte rastopljenu čokoladu.
- Posebno pomiješajte mak i vanilin šećer te dodajte u smjesu.
- Izradite bjelanjke u čvrstu pjenu i polako dodajte u smjesu lagano miješajući.
- Tepsiju namažite uljem i posipajte brašnom, a potom u nju izlijte smjesu.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 30 – 40 minuta.
- Kolač je gotov kada ga možete zarezati nožem, a pri vađenju on ostane čist.
- Po želji ohlađen kolač prelijte čokoladom glazurom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Ne trebaju vam utezi!
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Članak objavljen: