Koja hrana povećava rizik od depresije?

prejedanje

Svi znamo da je prehrana s velikim količinama bijelog kruha, tjestenine i riže loša za vašu liniju, ali sada su znanstvenici otkrili da ona može utjecati i na vaše mentalno zdravlje.

Prehrana koja obiluje s ugljikohidratima iz bijelog kruha, tjestenine i riže utječe pogotovo na žene u postmenopauzi i doprinosi razvoju depresije.

Studija, objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, je proučavala podatke 70 000 žena koje su sudjelovale u Women’s Health inicijativi u razdoblju između 1994. i 1998 godine.

Nezdrava prehrana

Rezultati su pokazali da žene koje konzumiraju puno šećera, imaju visok glikemijski indeks (GI) te veći rizik od razvoja depresije.

Žene koje su se hranile zdravije imale su smanjen rizik od depresije.

Znanstvenici smatraju da rafinirana hrana može izazvati hormonske reakcije u tijelu, što dovodi do visoke razine šećera u krvi i euforije, nakon čega slijedi nagli pad energije. Zatim se javljaju promjene raspoloženja, umor i drugi simptomi depresije.

Članak objavljen:

Saznajte više o menopauzi u sljedećim tekstovima:

Saznajte kako ublažiti proljetni umor i iscrpljenost

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Prestanite jesti slatko

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu