Indija – Raj za vegetarijance

indijski specijaliteti

Kada sam prvi puta doputovala u Indiju, oduševila me indijska vegetarijanska kulinarska tradicija.  Za razliku od svakodnevnice u Bosni i Hercegovini, gdje pri svakom izlasku iz kuće moram razmišljati o tome što ću jesti i gdje, te kada kupujem proizvode u supermakrketu pažljivo gledam deklaracije,  a kada idem u goste, brinem što ću jesti, u restoranu što ću i kako naručiti, u Indiji je vegetarijstvo način života.

Prvo čime ce vas ponuditi u indijskom domu, kada uđete je indijski masala čaj i voda. Zatim ce vas domaćin ponuditi vegetarijanskim slatkišem, te ukusnim vegetarijanskim obrokom (sabdjijem-jelom od povrća, lećom i beskvasnim kruhom (chapatti, puri ili paratha).

U Indiji ne morate razmišljati da li je kolač ili slatkiš vegetarijanski, jer se svi tradicionalni slatkiši prave na bazi mlijeka, voća i orašastih plodova. Kada uđete u slastičarnu, možete birati između desetina (u većim slastičarnama i na stotine) vrsta kolača, svaki drugačiji i poseban na svoj način, najčešće dekoriran pistacijama, indijskim oraščićem, a poseban okus ovim slatkišima daje kardamon- nezamjenjljiv začin u indijskim poslasticama.

Kolači se najčešće prave u obliku kocki, kuglica, rombova i prodaju se na kilogram. Trgovac ce slatkiše upakirati u ukrasnu kutiju i umotati u ukrasni papir (tako slatkiše možete odmah i pokloniti nekome), a kutija i papir se dodatno ne naplaćuju- dio su usluge. U većim trgovinama dobit ćete i ceger od jute, sa promotivnim natpisom trgovine (inače, jedna od lijepih strana kupovine u Indiji je ta što ćete u vecini trgovina umjesto plasticne vrecice dobiti ceger od jute, koji je ekološki i kojega možete koristiti više puta).

Tradicinalni slatkiš – halvu mozete kupiti na kilogram i ona se pakira u plastične kutije sa poklopcem (u Indiji su najpopularnije halva od mrkve, koja je ružičaste boje, budući da su tamo mrkve ružičaste, zatim halva od mung- leće, te halva od griza).  Budući da je izbor u trgovinama velik, u indijskim domovima se rijetko prave kolači, no iznimka su festivali, kada se najčešće prave halve, besan-ladoo ili kuglice od besana (više o ovom zdravom brašnu procitajte na https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/besan-zdravo-brasno-od-slanutka ) , gudjija (prženo pecivo punjeno grizom, ukuhanim mlijekom i orasidama, koje se za festival boja ili Holi), till-ladoo (kuglice od sezama i gur-a (tradcionalnog nusprodukta šećerne trske, koji se u Indiji koristio za zaslađivanje  prije industrijske proizvodnje šećera, a popularan je i danas), te kheer (kod nas sutlija, no indijska verzija podrazumijeva duže kuhanje riže u mlijeku, sa orasidama, suhim vožem i začinima). U modernim slasticarnama možete kupiti i torte, no i one su naravno, vegetarijanske.

Kako u indijskim domovima, tako i na ulicama, ponuda vegetarijanske hrane je raznovrsna. Na svakom raskrižju i trotoaru očekuju vas stanovi sa vegetarijanskim snack-ovima ( vegetarijanske šnicle, peciva punjena povrćem pržena u ulju, slanutak sa ljutim sosom…), štandovi sa vecem, gdje mozete popiti svježe iscijeđen sok od ananasa, nara, naranče, cikle, mrkve, jabuke… Možete popiti kokosovu vodu (trgovac ce sjekirom otvoriti zeleni kokosov orah i  posluziti ga sa slamkom), kao i svježe cijeđeni sok od šećerne trske. Štandovi sa svježim voćem i povrćem su brojni, a povrće je raznovrsno (mnoge vrste kod nas nisu poznate niti dostupne za kupiti). Povrće za pripremu hrane se kupuje svježe, često svakoga dana (kako bi bilo što svježije). Ponuda začina je bogata i raznosvrsna (čak postoje i posebne tržnice sa začinima), a za najjednostavnije indijsko jelo potrebna je kombinacija od najmanje pet začina. Naravno, za svako jelo koristi se posebna kombinacija začina, koja daje jedinstven okus jelu.

Vegetarijanski restorani su brojni, a čak i oni koji sluze nevegetariijansku hranu imaju bogatu vegetarijansku ponudu. U Indiji, krava se smatra svetom životinjom, a oduzimanje života kravi, kao i trgovina kravljim mesom, kažnjivo je zakonom, te se stoga kravlje meso ne konzumira. Oni koji jedu meso u Indiji mogu da biraju izmedju piletine i janjetine. Meso se u tradiconalnim indijskim domovima ne priprema u kući (ukoliko neki clan porodice jede, onda ga kupi vani u nekom od nevegetarijanskih resorana), te se jede u posebnom posuđu (koje se ne miješa sa ostalim posudjem, a u nekim domovima nije ga dozvoljeno ni unijeti u kuću (posebno ne u kuhinju).

Za vrijeme hinduistickih religijskih festivala, služi se isključivo vegetarijanska hrana, kao i za vrijeme proslava (na proslavama vjenčanja sluzi se vegetarijanska hrana, beskasni kruh, riža i slatkiši, te isključivo bezalkoholna pića- unatoč tome, plesa i pjesme ne nedostaje). Meso se ne moze kupiti u supermarketima, niti u lokalnim trgovinama, već na posebnim štandovima sa pilićima, gdje trgovac na licu mjesta zakolje pile i očisti ga. Koliko je vegetarijanska hrana zastupljena govori i činjenica da McDonalds ima u ponudi vegetarijanski – burger (sa šniclom od krumpira).

Na svim prozivodima koji se prodaju u indijskim  trgovinama obavezna je deklaracija koja potvrđuje da li je prozivod 100% vegetarijanski (ukoliko nije, proizvodjač je dužan istaknuti da sadrži jaje ili neki drugi nevegetarijanski sastojak).

Bilo bi lijepo kada bismo i u našim krajevima imali barem dio vegetarijanske ponude, kao sto je imaju Indijci. Ja sam puno naučila i jos uvijek učim o vegetarijanskoj prehrani, baš u Indiji, jer budući da je tamo vegetarijanstvo način života, prehrana je izbalansirana i raznovrsna (ja jos nisam upoznala nikoga u Indiji da ima manjak vitamin B12, željeza ili nekog drugog nutricijenta, a da se hrani isključivo vegetarijanski od rodjenja do duboke starosti). Mozemo puno naučiti od indijskog vegetarijanskog kulinarstva, kao i uživati u bogatim okusima (jednom kada probate indijsku hranu, željet ćete još i još).

Također, važno je podržati lokalne vegetarijanske restorane (ukoliko ste sretni da ih imate u mjestu u kojem živite), vegetarijanske cateringe, kupovinom, narudžbama i posjetama, kako bi nastavili poslovati i kako bi bilo prostora i potrebe za otvaranje novih restorana. Kupovinom svježeg voća i povrća, posebno od lokalnih i organskih trgovaca) također dajemo svoj doprinos, kao i kuhanjem vegetarijanske hrane za naše prijatelje i poznanike. Možda ćemo tako postepeno stvoriti dovoljnu potražnju na tržištu, da vegetarijanska hrana bude dostupna – svugdje oko nas.

Recepte za neke od delikatesa indijske kuhinje i indijske beskvasne kruhove pogledajte na mom blogu Vegetarijanska Kuhinja).

S ljubavlju,

Danijela.

Članak objavljen:

Saznajte više o indijskoj kuhinji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.20 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: indijska prehrana, Da li indijci jedu meso, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu