Kolostrum je novi hit na TikToku! Influenceri ga nazivaju “prirodnom superhranom”, evo što kažu stručnjaci

Kolostrum je novi hit na TikToku

Kolostrum, koji se često naziva “tekućim zlatom”, privlači pažnju zbog bogatog nutritivnog sadržaja, uključujući antioksidanse, antitijela i razne hranjive tvari ključne za jačanje imunološkog sustava bebe.

Sada influenceri na platformama kao što je TikTok reklamiraju dodatke kolostruma kao lijek za imunitet i sveukupne zdravstvene prednosti, ciljajući na odrasle potrošače.

Prirodna superhrana?

Video s više od 148.000 pregleda na TikToku samo je jedan primjer onih koji podržavaju dodatke kolostruma, ističući da je riječ o prirodnoj superhrani sa širokim rasponom prednosti, uključujući zdravlje crijeva, imunološku podršku i poboljšanje sna, kose, kože, noktiju, raspoloženje i razinu energije.

@cayleyxox

Anyone else taking this!? Loving it so far! 🫶🏼 @WonderCow Colostrum 🐮✨ #colostrum #colostrumbenefits #tryarmra

♬ original sound – cayleyxo

Međutim, skepticizma ima napretek. Dalia Beydoun, registrirana dijetetičarka, za Everyday Health naglašava dvojbenu prirodu takvih tvrdnji, osobito kada ih propagiraju pojedinci bez znanstvene stručnosti.

Prije nego što se upustimo u trend suplementiranja kolostruma, važno je razumjeti što ti dodaci podrazumijevaju. Kolostrum je početno majčino mlijeko proizvedeno nakon poroda, bogato antitijelima ključnim za zdravlje novorođenčeta. Dodaci kolostruma, dobiveni od krava ili koza, dostupni su u obliku tableta ili praha pod raznim robnim markama.

Dok se prvenstveno reklamira odraslima koji traže jačanje imunološkog sustava, poboljšanje zdravlja crijeva i pomoć pri oporavku od tjelovježbe, učinkovitost dodataka kolostruma ostaje neizvjesna.

Dodaci kolostruma, dobiveni od krava ili koza, dostupni su u obliku tableta ili praha
FOTO: Shutterstock

Kolostrum ima zdravstvene prednosti, ali …

Nalazi istraživanja su mješoviti, s ograničenom veličinom uzorka koji sprječava donošenje konačnih zaključaka. Neke potencijalne dobrobiti uključuju podršku imunitetu, ublažavanje gastrointestinalnih problema i pomoć u sportskom oporavku.

Unatoč obećavajućim preliminarnim dokazima, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ove tvrdnje potvrdile. Čini se da su rizici povezani s dodatkom kolostruma minimalni, a većina korisnika navodi podnošljivost i blage gastrointestinalne nuspojave. Ipak, savjetuje se oprez, osobito osobama s intolerancijom na laktozu ili osjetljivošću na mliječne proizvode.

S obzirom na nedostatak regulatornog nadzora, potrošači bi trebali biti oprezni pri odabiru dodataka.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu