Čaj za nesanicu

caj za nesanicu

Uzrok nesanice može biti psihički (npr. briga, planiranje sutrašnjeg dana, stres) ili fizički (prejeli smo se, odspavali smo 2 sata popodne pa sad ne možemo…). Puno češće nesanicu uzrokuju psihički problemi. Zato, da bismo osigurali miran san moramo se psihički ustabiliti (čitaj: opustiti). U tome nam može pomoći prirodni, biljni čaj.

Ovi čajevi opuštaju i pomažu kod nesanice:

  • kamilica
  • lavanda
  • čaj od zobi
  • ružmarin
  • komorač
  • melisa
  • svaki drugi koji je možda vama osobno posebno drag i opušta vas

Kako piti čaj prije spavanja?

Važna napomena je da ne smijete piti neposredno prije spavanja nego sat do pola sata prije. Također, nemojte piti više od 2 dcL čaja. Ova napomena vrijedi i za sve druge tekućine a razlog je jasan- da ne morate usred noći na WC.

Potrebno je izbjegavati navečer piti čajeve koji daju energiju poput čaja od đumbira, mente ili bilo kojeg ‘refresh’ čaja. Crni, zeleni čaj i bilo koji drugi s kofeinom ne dolaze u obzir.

Kako kupiti dobar čaj?

Predlažemo da kupujete čaj u rinfuzi, a ne u vrećicama. Prvo, u rinfuzi je obično kvalitetniji i manje obrađen, a drugo, jeftiniji je. Ako kupujete čaj u vrećici pročitajte sastav jer na policama trgovina postoji i ‘čaj od naranče’ u kojem uopće nema naranče.

Ostale metode protiv nesanice

Kako biste upotpunili opuštajući dojam, zapalite si mirisnu svijeću (gledanje u plamen svijeće uspavljuje), pustite laganu muziku…

Mnogi su prijavili da im pri uspavljivanju pomaže čitanje dosadne knjige.

Članak objavljen:

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

4.22 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: čaj za spavanje, caj za nesanicu, čajevi za spavanje, čaj prije spavanja, čaj protiv nesanice, najbolji čaj za spavanje, cajevi za nesanicu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu