5 namirnica koje nikad ne biste trebali čuvati u vratima hladnjaka

Iako vrata hladnjaka izgledaju praktično za velike boce mlijeka, to je zapravo najlošije mjesto

Kada se vratite iz trgovine i raspakirate namirnice, možda mislite da ih samo treba složiti u hladnjak. No, mjesto na kojem ih spremate itekako utječe na njihovu svježinu i sigurnost.

Neki proizvodi se nikako ne smiju držati u vratima hladnjaka jer su tamo izloženi čestim promjenama temperature.

U nastavku otkrijte popis pet namirnica koje ne treba stavljati u vrata hladnjaka i savjete gdje ih je najbolje spremiti.

Mlijeko

Iako vrata hladnjaka izgledaju praktično za velike boce mlijeka, to je zapravo najlošije mjesto. Toplija temperatura na vratima potiče rast bakterija, pa se mlijeko brže kvari.

Najsigurnije je mlijeko spremiti na stražnju stranu hladnjaka, gdje je temperatura najniža i konstantna.

Jaja

Mnogi hladnjaci imaju poseban prostor za jaja u vratima, no temperatura tamo nije dovoljno stabilna. Američki odbor za jaja preporučuje čuvanje jaja na unutarnjoj polici, u originalnoj kutiji, koja sprječava isušivanje i prodiranje mirisa iz drugih namirnica.

Meso i perad

Sirovo meso i perad mogu imati sokove koji lako kontaminiraju druge namirnice. Vrata hladnjaka nisu prikladna zbog nestabilne temperature i mogućeg kapanja tekućine. Najbolje ih je spremiti na donju policu, dobro omotane u foliju ili u zatvorenu posudu.

Voće i povrće

Za brze međuobroke poput grožđa ili mrkve vrata hladnjaka mogu izgledati praktično, no idealno mjesto za voće i povrće su ladice za povrće i voće. One omogućuju kontrolu vlage – voće voli nižu, a povrće višu vlažnost. Tako se produžuje svježina i sprječava kvarenje.

Neki proizvodi se nikako ne smiju držati u vratima hladnjaka jer su tamo izloženi čestim promjenama temperature
FOTO: Shutterstock

Sir

Sir također ima svoje mjesto u hladnjaku – obično u uskim ladicama u sredini ili na dnu, gdje zrak održava hladnoću bez smrzavanja. Ovdje je dobro čuvati i narezano meso ili delikatese.


Što možete spremiti u vrata hladnjaka?

U vrata hladnjaka možete spremiti sljedeće.

Umaci i začini

Kečap, majoneza, sirup i slični proizvodi mogu podnijeti promjene temperature.

Neki proizvođači čak preporučuju držanje proizvoda upravo u vratima.

Dresinzi za salatu

Otvorene boce dresinga mogu stajati u hladnjaku do dva mjeseca. Ako se ulje i ostale komponente razdvoje, dovoljno je protresti prije upotrebe.

Gazirana pića i sokovi

Vrata hladnjaka idealna su za limenke s gaziranim pićem ili sokove. Većina ovih pića ne zahtijeva hladnjak, no tamo ostaju osvježavajuće hladna.

Provjerite temperaturu hladnjaka

Prije spremanja hrane važno je da hladnjak bude na pravoj temperaturi – 4 °C ili niže.

Dok police i ladice održavaju konstantnu temperaturu, vrata su osjetljiva na promjene pri svakom otvaranju, što može ubrzati kvarenje osjetljivih namirnica.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu