5 namirnica koje nikad ne biste trebali čuvati u vratima hladnjaka
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Kada se vratite iz trgovine i raspakirate namirnice, možda mislite da ih samo treba složiti u hladnjak. No, mjesto na kojem ih spremate itekako utječe na njihovu svježinu i sigurnost.
Neki proizvodi se nikako ne smiju držati u vratima hladnjaka jer su tamo izloženi čestim promjenama temperature.
U nastavku otkrijte popis pet namirnica koje ne treba stavljati u vrata hladnjaka i savjete gdje ih je najbolje spremiti.
Mlijeko
Iako vrata hladnjaka izgledaju praktično za velike boce mlijeka, to je zapravo najlošije mjesto. Toplija temperatura na vratima potiče rast bakterija, pa se mlijeko brže kvari.
Jaja
Mnogi hladnjaci imaju poseban prostor za jaja u vratima, no temperatura tamo nije dovoljno stabilna. Američki odbor za jaja preporučuje čuvanje jaja na unutarnjoj polici, u originalnoj kutiji, koja sprječava isušivanje i prodiranje mirisa iz drugih namirnica.
Meso i perad
Sirovo meso i perad mogu imati sokove koji lako kontaminiraju druge namirnice. Vrata hladnjaka nisu prikladna zbog nestabilne temperature i mogućeg kapanja tekućine. Najbolje ih je spremiti na donju policu, dobro omotane u foliju ili u zatvorenu posudu.
Voće i povrće
Za brze međuobroke poput grožđa ili mrkve vrata hladnjaka mogu izgledati praktično, no idealno mjesto za voće i povrće su ladice za povrće i voće. One omogućuju kontrolu vlage – voće voli nižu, a povrće višu vlažnost. Tako se produžuje svježina i sprječava kvarenje.

Sir
Sir također ima svoje mjesto u hladnjaku – obično u uskim ladicama u sredini ili na dnu, gdje zrak održava hladnoću bez smrzavanja. Ovdje je dobro čuvati i narezano meso ili delikatese.
Što možete spremiti u vrata hladnjaka?
U vrata hladnjaka možete spremiti sljedeće.
Umaci i začini
Kečap, majoneza, sirup i slični proizvodi mogu podnijeti promjene temperature.
Neki proizvođači čak preporučuju držanje proizvoda upravo u vratima.
Dresinzi za salatu
Otvorene boce dresinga mogu stajati u hladnjaku do dva mjeseca. Ako se ulje i ostale komponente razdvoje, dovoljno je protresti prije upotrebe.
Gazirana pića i sokovi
Vrata hladnjaka idealna su za limenke s gaziranim pićem ili sokove. Većina ovih pića ne zahtijeva hladnjak, no tamo ostaju osvježavajuće hladna.
Provjerite temperaturu hladnjaka
Prije spremanja hrane važno je da hladnjak bude na pravoj temperaturi – 4 °C ili niže.
Dok police i ladice održavaju konstantnu temperaturu, vrata su osjetljiva na promjene pri svakom otvaranju, što može ubrzati kvarenje osjetljivih namirnica.
Pročitajte i ove članke:
- Koliko dugo jaja mogu stajati u hladnjaku?
- Mnogi to rade, a ne treba: Namirnice koje ne idu u hladnjak
- Kako ukloniti neugodan miris iz hladnjaka? Trebaju vam samo dva sastojka koja već imate kod kuće.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Pokušavate sniziti kolesterol? Stručnjaci se slažu da je ovo broj 1 stvar koju trebate ograničiti
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- Kravitz Hoeffner, M. (2025). 6 Foods You Should Never Store in the Refrigerator Door, According to Experts. Real Simple.
- Loh, A. (2025). 5 Foods You Should Never Store in the Refrigerator Door. EatingWell.