BaDaBum postaje centralno mjesto priprema za upis u osnovnu školu

BaDaBum

BaDaBum, prva hrvatska digitalna platforma koja na interaktivan i učinkovit način pomaže djeci u razvoju govorno-jezičnih vještina, obogaćena je novim sadržajima koji pomažu predškolcima kod priprema za upis u osnovnu školu. Platforma je nadopunjena novim razinama na čak pet različitih igara, a još dvije igre će vrlo brzo dobiti svoje nadogradnje.

Roditelji osim već postojećih mogu pronaći i osam novih listića za vježbu putem kojih djeca mogu unaprijediti sve od grafomotorike do pažnje, pamćenja i vizualne percepcije.

Pročitajte članak “Roditelji, jeste li čuli za BaDaBum?“.

Krošnjice
FOTO: BaDaBum

Adekvatna priprema za prvi razred

Naime, krajem veljače krenula su testiranja za upise u prve razrede osnovne škole na kojima se procjenjuju djetetove psihofizičke, grafomotoričke i intelektualne vještine te se donosi odluka o spremnosti djeteta za upis u prvi razred.

Vrtići odrađuju neslužbene procjene s predškolcima u periodu između siječnja i ožujka, ali svaka škola prije upisa ponovo testira sve svoje potencijalne prvašiće. Cijeli proces zna biti stresan i za djecu i za roditelje, no kao za bilo kakve testove, zabrinutost se može umanjiti adekvatnom pripremom.

mindthekids_badabum_1080x608_20220310
FOTO: BaDaBum
Martina Starčević_2
FOTO: Pixsell (Martina Starčević)

Kako bi proces upisa prošao glatko, važno je na vrijeme krenuti s pripremom te pomoći djetetu da se s procesom učenja upozna kroz zabavno i pozitivno iskustvo. Martina Starčević Perica, jedna od logopedinja BaDaBum platforme, objasnila je:

Vježbe i igre na BaDaBumu pokrivaju razvoj svih vještina kojima djeca trebaju ovladati prije polaska u školu, a to obuhvaća: predmatematičke i grafomotoričke vještine, vještine jezičnog razumijevanja te fonološke svjesnosti – analizu i sintezu riječi i glasova, rastavljanje riječi na slogove, prepoznavanje i tvorbu rime, razvoj vokabulara, vizualnu percepciju, pažnju, koncentraciju, pamćenje i slično.
Mnnožina-konji
FOTO: BaDaBum

Iza BaDaBum-a stoje stručnjaci

Jezične vještine predškolskog djeteta najbolji su prediktor uspjeha u ostalim područjima poput matematike, čitanja, pa čak i socijalnih vještina. Stoga je vrlo važno dobro procijeniti spremnost djeteta za usvajanje jezika. Kada jezična osnova nije dostatna za početno usvajanje čitanja i pisanja, tada se pojavljuju poteškoće te se usvajanje drugih znanja ne može odvijati neometano.

Kartanje
FOTO: BaDaBum

BaDaBum je prvenstveno namijenjen djeci predškolske dobi 4 – 7 godina, roditeljima i logopedima, a iza projekta stoje stručnjaci iz logopedsko-rehabilitacijskog centra ABC, agencije 404 i studia Shape.

Više informacija o BaDaBumu dostupno je na internetskoj stranici https://badabum.hr/, putem koje se mogu isprobati i besplatne vježbe i igre.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje digitalne platforme BaDaBum.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Pixsell

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu